UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон назвав дві причини для якнайшвидшого реформування Шенгенської зони

Франція пропонує створити Раду Шенгенської зони. Що це означає? 

Президент Франції Еммануель Макрон назвав дві причини, які повинні вплинути на пришвидшення реформування Шенгенської зони: загроза тероризму в Європі та проблеми з міграцією. Його слова цитує видання DW.

"Не може бути жодної свободи пересування, якщо ми не контролюватимемо наші зовнішні кордони", - пояснив президент Франції. 

Він нагадав про міграцію, назвавши її "гібридною зброєю" та зауваживши, що саме вона може призвести до дестабілізації ситуації в Європі. Очевидно, що Макрон мав на увазі ситуацію на кордоні Білорусі з Польщею. На думку президента Франції, саме реформа Шенгенської зони дасть змогу захистити зовнішні кордони блоку. 

Франція в рамках цієї реформи пропонує створити Раду Шенгенської зони. Туди будуть входити міністри закордонних справ усіх країн ЄС, завданням яких в рамках роботи цього органу буде приймання рішень, які зможуть захистити зовнішні кордони ЄС.

Варто нагадати, що саме Франція на найближчі пів року очолила Раду Європи. Макрон, представляючи у січні програму країни на найближчі шість місяців, зазначив, що розробка проєкту реформування Шенгену стане пріоритетним завданням для країни. 

Читайте також: Єврокомісія почала публічні консультації щодо реформування Шенгенської зони

Про те, що передбачає реформа Шенгену і як це вплине на громадян України - у статті Павла Кравчука "Нове обличчя Шенгену"