UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон: Європі настав час переозброїтися

Загрози Росії створюють нову реальність та вимоги.

Президент Франції Емманюель Макрон закликав європейські країни інвестувати та переглянути колективну безпеку на тлі агресивних заяв Росії.

Про це повідомляє France24.

Виступаючи з промовою на засіданні Європарламенту на честь початку піврічного головування Франції в Європейській Раді, Макрон закликав до "відвертого" діалогу з Росією і наголосив, що ЄС настав час переозброюватися та побудувати новий договір колективної безпеки через загрозу російського вторгнення в Україну.

"Безпека на нашому континенті потребує стратегічного переозброєння", - заявив Макрон.

Президент Франції вважає, що в основі діалогу з РФ мають бути принципи, що виключають примус і "дозволяють державам приєднуватися або виходити з альянсів або організацій відповідно до їхніх бажань".

Нові принципи мають виключити залежність від "сфер впливу".

Читайте також: США та Західні партнери гарантують збереження принципу "нічого про Україну без України" — Єрмак

ЄС не брав участі у прямих переговорах між США та Росією щодо гарантій безпеки, але Європа існує в рамках НАТО, на чолі якого стоять США. Запропонувавши розвивати автономність Європи у питаннях безпеки, Макрон додав, що важливо не забути про енергетичну залежність від Росії.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія не зупиниться на вимогах "гарантії безпеки" щодо невступу України до НАТО і РФ вимагає гарантій про нерозширення НАТО в цілому.

Також раніше відбулася перша чотиристороння телефонна розмова Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та польським головуванням в ОБСЄ. Темою розмови стала агресивна поведінка Росії та трансатлантична та багатостороння координація щодо європейської безпеки.