UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон і Трасс пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно

Також вони наголосили на важливості зменшення залежності від російських енергоносіїв.

Президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявили, що готові підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно. Вони зустрілися на саміті Європейської політичної спільноти у Празі. Єлисейський палац опублікував спільну заяву двох лідерів.

«Вони підкреслили свою рішучість надавати Україні всю необхідну підтримку для відновлення її суверенітету і територіальної цілісності та протистояння російській агресії, стільки, скільки буде потрібно, а також рішучість вимагати відповідальності від Росії за її дії», - йдеться у заяві.

Макрон і Трасс нагадали про тісні та давні зв'язки, які об'єднують їхні країни. Вони погодилися провести наступний франко-британський саміт у Франції у 2023 році для просування оновленого двостороннього порядку денного.

Крім того, лідери країн наголосили на важливості зменшення залежності від російських енергоносіїв.

«Енергетичний перехід і зменшення залежності від російських вуглеводнів є спільними викликами. Президент і прем'єр-міністр обговорили поглиблення двостороннього співробітництва, зокрема в енергетичній сфері. Вони наголосили, що відновлювані джерела енергії та ядерна енергетика є частиною узгоджених стратегій для забезпечення енергетичного переходу та досягнення стратегічної автономії», - повідомляє Єлисейський палац.

Також Трасс і Макрон домовилися поглибити співпрацю у сфері нелегальної міграції в рамках міжнародного права та боротися зі злочинними організаціями, які займаються торгівлею людьми в Європі.

Читайте також: Мирна угода Києва та Москви не повинна містити територіальних компромісів — Трасс

Нагадаємо, у Празі стартував саміт Європейської політичної спільноти. Це нова платформа, яка об'єднає понад 40 країн Європи. Оскільки драматичні наслідки російської війни торкаються європейських країн на багатьох фронтах, лідери країн континенту домовилися про створення Європейського політичного співтовариства (European Political Community) з метою об'єднання та забезпечення платформи для політичної координації.