UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон та Меркель кинули виклик тим, хто списав франко-німецький тандем – The Economist

За історичною угодою стоїть основне партнерство двох ключових економік Євросоюзу.

«Я не засмучений, я нетерплячий», заявив в Німеччині на початку цього року очевидно розчарований Еммануель Макрон. Президент Франції поставив євроінтеграцію в центр своєї передвиборчої кампанії у 2017 році. Однак навіть у випадку пандемії, європейські лідери все ще не могли домовитися про багато що. Франція і Німеччина керували Європейським Союзом протягом понад шість десятиліть. Один з коментаторів писав про «наприкінці франко-німецької любові». У листопаді минулого року Макрон заявив The Economist, що Європа "на краю прірви", нагадує журнал у свіжій статті «Назад до тандему».

Однак рано вранці 21 липня, після чотирьох довгих днів і ночей, 27 лідерів ЄС погодилися на угоду, що заслужила термін, яким її охрестив Макрон: «історична». Угоду офіційно підписав президент Європейської ради Шарль Мішель, її підтримала глава Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. Але в кінцевому підсумку це сталося тому, що лідерам Франції та Німеччині вдалося в умовах кризи заздалегідь врегулювати свої розбіжності, а потім повести за собою інших. «Виняткові події закликають до нових виняткових заходів», - заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Франко-німецький тандем привів до більшості досягнень Європи. Маастрихтський договір 1992 року, наприклад, який привів до створення євро, був розроблений французом Франсуа Міттераном і німецьким лідером Гельмутом Колем. Міцні рейнські зв'язки пережили десятиліття. Справа не в тому, що Франція і Німеччина погоджуються, що вони підходять практично до всього – від оборони до боргів – по-різному. Але якщо вони можуть домовитися, то й інші європейці зможуть.

Остання угода підтвердила цей принцип. Австрія, Данія, Нідерланди та Швеція, до якої приєдналася Фінляндія, наполягали на меншому фінансування грантів та збільшення бюджетних знижок. Було гаряче. У якийсь момент Макрон "вдарив кулаком по столу", звинувативши канцлера Австрії Себастьяна Курця в «поганому ставленні», а Нідерланди - в тому, що вони поводяться так, як раніше поводилася Британія. Це був саме той урок від Франції про те, що коли в ЄС хтось діє поодинці, це дратує інших членів.

Проте, на цей раз, Макрон і Меркель провели подвійну комбінацію. Вони розробили спільний план у травні, обговорили його разом та вели саміт. Після поступок, Австрія і «компанія» погодилися з більшістю пропозицій. «Макрон простягнув руку Німеччини», - сказала Тара Варма з Європейської ради з міжнародних відносин. "Відмінністю стало те, що Меркель зрештою простягнула руку у відповідь".