UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон готовий внести зміни в Конституцію заради Корсики

При цьому він відкинув низку пропозицій корсиканской влади.

Президент Франції Емануель Макрона підтримує ідею внесення змін до Конституції Франції, щоб прописати в ній "специфіку" острова Корсика, передає телеканал BFM TV.

"Є бажання того, щоб Корсика була згадана в Конституції, я почув і поважаю це. Я сприймаю це як знак довіри, як вираз законної потреби визнання, бажання стійкого закріплення в республіці ", - сказав Макрон під час виступу в середу у другому за величиною місті Бастія, на Корсиці, куди він прибув з дводенним візитом, щоб представити своє бачення майбутнього острова.

"Подібні положення будуть внесені в проект поправок до основного закону і представлені в парламенті навесні", - додав він.

Цей крок, на думку Макрона, сприятиме визнанню специфіки Корсики, але підкреслить, що вона є невід'ємною частиною республіки.

При цьому Макрон відмовився розглядати два головні вимоги націоналістів - визнання корсиканського мови другою державною та створення статусу резидента Корсики (що надає пріоритетні права при влаштуванні на роботу та купівлі нерухомості).

Французький президент також ініціював початок консультацій з представниками керівних органів острова, щоб "знайти адекватний спосіб інтеграції корсиканської специфіки в Конституцію".

Як повідомлялося, коаліція націоналістів "За Корсику" здобула перемогу на виборах у парламент Корсики в грудні минулого року. Вона виступає за надання регіону "справжньої автономії" від Франції і хоче цього досягти в "найближчі 10 років".

У минулі вихідні на Корсиці відбувся багатотисячний мітинг прихильників націоналістів, які вимагали від офіційного Парижа почати діалог про надання острову більш широких прав.