UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 400 тіл було знайдено в масовому похованні на території лікарні в Газі — цивільна оборона Палестини

Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ) заявила, що будь-які припущення про те, що вона поховала тіла палестинців в масових могилах, не відповідають дійсності.

Влада Гази завершила пошуки масових поховань на території лікарні на півдні Сектору і заявила, що знайдено 392 тіла, деякі з яких все ще були одягнені в хірургічні халати. Виступаючи на прес-конференції в четвер 25 квітня, представник цивільної оборони Палестини в Газі заявив, що працівники виявили 165 тіл у медичному комплексі "Насер" в Хан-Юнісі після виведення ізраїльських військ з цього району на початку цього місяця, повідомляє CNN.

"Ми знайшли три масові поховання: перше — перед моргом, друге — за моргом і третє — на північ від будівлі діалізу", — сказав Мохаммед аль-Мігайєр, представник цивільної оборони Палестини на прес-конференції в Рафаху і додав, що 227 тіл ще досліджують, щоб встановити їхні особи.

Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ) заявила, що будь-які припущення про те, що вона поховала тіла палестинців в масових могилах, не відповідають дійсності, і що могила в лікарні "Насер" була вирита палестинцями в Газі кілька місяців тому. 

Читайте також: «Газа – це кладовище для дітей»: керівники гуманітарних організацій у подробицях розповіли про життя у Секторі

Кореспондент CNN, який відвідав місце події в неділю 21 квітня, поспілкувався з людьми, які розповіли, що вони поховали тіла членів сім'ї, вбитих на території лікарні тимчасово у січні. Коли вони повернулися після того, як ізраїльські військові пішли 7 квітня, вони виявили, що тіла були відкопані, а потім покладені щонайменше в одну колективну могилу, причому не всі на тих місцях, де вони були поховані раніше.

Аль-Мігайєр заявив, що цивільна оборона "засвідчила наявність дитячих тіл у масових похованнях у медичному комплексі "Насер", що доводить злочини геноциду". Хоча група заявляє, що все ще досліджує тіла, вона підозрює, що щонайменше 20 цивільних осіб були поховані в комплексі живцем, але не пояснила, звідки їй це відомо, і не надала доказів.

Аль-Мігайєр також стверджує, що були випадки страт пацієнтів, які проходили лікування в лікарні. Він каже, що було знайдено кілька тіл з вогнепальними пораненнями в голову і тілесними ушкодженнями.

Палестинська цивільна оборона Гази закликала Організацію Об'єднаних Націй створити міжнародний комітет для розслідування масових поховань у лікарні "Насер". Відповідаючи на запитання про масові поховання в лікарні "Насер" на брифінгу Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку в четвер 25 квітня, Стефан Дюжаррік, речник Генерального секретаря ООН, сказав, що організація закликала до міжнародного розслідування, але додав, що наразі "незрозуміло, як це буде відбуватися".

Читайте також: Розвідка Нідерландів вважає війну в Україні та Секторі Газа тригерами для терористичних загроз

Нагадаємо, що раніше Міністерство охорони здоров'я Гази зазначало, що понад 30 тисяч людей загинули в Газі з початку війни в жовтні. Воно не робить різниці між цивільним населенням і бойовиками, але за останніми даними, близько 70% жертв — жінки й діти.