UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мая Санду розповіла, ким хотіла б замінити російські війська в Придністров'ї

Вона впевнена, що зараз немає загрози відновлення військових дій в Молдові

Обрана президентка Молдови Мая Санду розповіла про те, що хотіла б замінити російські війська у Придністров'ї місією цивільних спостерігачів від ОБСЄ.

«Російська сторона говорить, що оперативна група російських військ (ОГРВ) тут охороняє склади боєприпасів. Але немає ніяких двосторонніх домовленостей з приводу ОГРВ та з приводу складів озброєнь", - сказала Санду телеканалу РБК. "Для нас велика проблема те, що там ці склади озброєнь. Це небезпечно. Це озброєння потрібно вивозити. І ОГРВ потрібно вивести. Молдавська сторона завжди це говорила, при всіх урядах, при всіх президентах. Навіть пан Шойгу торік говорив, що він згоден - потрібно вивезти або утилізувати ці боєприпаси. Тобто і в Москві погоджуються, що це проблема».

Вона додала, що мова йде про склади боєприпасів, що залишилися після розпаду СРСР, які "охороняють" тисячі представників російської військової частини.

Міністерство закордонних справ Росії вже назвало цю пропозицію "підривом" мирного процесу.

«По миротворцях є угода 1992 року. Ми вважаємо, що зараз немає загрози відновлення військових дій на нашій території. І ми вважаємо, що цю місію потрібно перетворити в місію цивільних спостерігачів, яка була б при ОБСЄ. Знову ж таки, ця позиція не нова. Це позиція, яку молдавська сторона просуває вже багато років», - підкреслила Санду.

Читайте також: У Придністров'ї не стріляють вже 28 років, але замість зближення з Молдовою відбувається взаємне віддалення – експерт

Нагадаємо, колишня прем'єр-міністерка Молдови, голова партії «Дія і Солідарність» Мая Санду здобула перемогу в другому турі президентських виборів. Санду зібрала 57,72% голосів виборців, а Додон — 42,28%.

Відзначимо, що в першому турі колишня прем'єр-міністерка із мінімальним відривом випередила чинного президента. 1 листопада за Санду проголосували 35%, а за Додона - 33,5% виборців.

Детальніше про вибори в Молдові читайте в статті Артема Филипенка "Колір перемоги - жовтий".