UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майя Санду попросила союзників посилити ППО Молдови

"Ми розуміємо, що Україна в пріоритеті, але ми також сподіваємося отримати частину протиповітряних комплексів і для себе". 

Молдова звернулася до союзників з проханням зміцнити можливості протиповітряної оборони країни на тлі війни ,що РФ продовжує в Україні. Попри все, зусилля Росії дестабілізувати її країну наразі не увінчалося успіхом, заявила в четвер президент Майя Санду.

Читайте також: В уламках ракети, які впали в Молдові, виявили 80 кг вибухової речовини – МВС країни

«Ми запросили системи повітряного спостереження та захисту.  Ми розуміємо, що Україна є пріоритетом, але ми також сподіваємося отримати частину протиповітряних комплексів і для себе», — заявила Санду в інтерв'ю Reuters на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія.

Нагадаємо, Росія тримає війська та своїх “миротворців” у Придністров’ї, державі, що відкололася від Молдови, s яка проіснувала протягом трьох десятиліть за підтримки Кремля.

Читайте також: Молдова досягатиме виведення військ РФ з Придністров’я лише мирними методами – глава МЗС

Прозахідний уряд Молдови рішуче підтримує Київ після російського вторгнення та подав офіційний запит на приєднання до Європейського Союзу лише через тиждень після того, як російські війська ввійшли в Україну в лютому минулого року.

Санду сказала, що військовий бюджет країни було збільшено, і уряд веде переговори з ЄС про системи протиповітряної оборони, також веде переговори на двосторонній основі з союзниками. Вона сказала, що відчуває, що країна в безпеці, враховуючи опір України Росії.

Читайте також: Росія залишила Молдову в темряві - Санду відреагувала на російські удари по критичній інфраструктурі

Молдова звинуватила Москву в спробі використати свій вплив на сепаратистський рух у переважно російськомовному Придністров’ї, щоб дестабілізувати решту переважно румуномовної країни.

Санду сказала, що те, що вона назвала дестабілізуючими зусиллями, поки що не вдалось, і що жодна сторона не хоче конфлікту.