UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майбутнє Польщі залежить від допомоги Україні – Моравецький

«Україна не зможе нанести поразку Росії без солідарності Заходу».

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що консолідація зусиль союзників у допомозі України повинна бути як ніколи міцною, адже від майбутнього України залежить майбутнє Польщі. Про це повідомляє Dziennik Gazeta Prawna.

«Ми допомагаємо Україні, тому що від нашого сусіда на Сході залежить, як виглядатиме наше майбутнє; ми робимо більше за інших, тому що ми маємо більше, що можемо виграти, і що програти», – зазначив Моравецький.

За його словами, всього кілька місяців тому Україна отримала статус країни-кандидата на входження до ЄС, та висловив підтримку її зусиллям на шляху до повноправного членства.

«Отримання статусу кандидата… було великим успіхом. Але ми не можемо зупинятися на півдорозі. Україна платить величезну й криваву ціну сьогодні за спробу звільнитися з-під російського чобота. Події на Київському Майдані поставили на шлях до ЄС, і бачення українців щодо входження до ЄС мотивує їх залишатися на цьому шляху, на цій надзвичайно важкій та небезпечній дорозі», – сказав глава польського уряду.

Моравецький вкотре нагадав, що Україна не зможе нанести поразку росії без солідарності Заходу, включаючи санкції, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

«Продовження ентузіазму, який нині є присутнім у європейських офіційних залах, не буде простим. Але найважливіше, що маємо продовжити – це Європейська єдність та рішучість у підтримці захисників України. Ми пробудили Захід, тож ми не можемо дозволити йому заснути знову», – додав він.

Читайте також: Напад Росії на Польщу вважатиметься агресією проти НАТО – Дуда

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що якщо Україна вчасно не отримає зброю від союзників, то Росія може перемогти у війні. Польський президент вважає, що диктатор РФ не має успіхів на фронті, але смерть десятків тисяч полеглих окупантів його не зупинить.