UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мадуро звинуватив опозицію Венесуели у плануванні збройного нападу 

Його заяви свідчать про непохитну рішучість розпочати третій президентський термін.

Уряд Венесуели звинуватив опозицію у фальсифікації результатів виборів та попередив про підготовку збройного нападу, який опозиційні сили нібито запланували на суботу, 3 липня. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: ЄС не визнає результати виборів у Венесуелі, поки не будуть підраховані всі голоси – Боррель

Ніколас Мадуро, який перебуває при владі у Венесуелі з 2013 року, виступаючи в п'ятницю, 2 серпня, звинуватив лідерів опозиції Едмундо Гонсалеса та Марію Коріна Мачадо в причетності до спроби державного перевороту під керівництвом США, яка включала кібератаку.

Його заяви свідчать про непохитну рішучість розпочати третій президентський термін, попри дедалі ширшу міжнародну підтримку тверджень опозиції про те, що на виборах переміг Гонсалес. Крім того, такі коментарі Мадуро можуть утримати прихильників Мачадо від виходу на демонстрації з огляду на ймовірну загрозу насильства.

Мадуро, який також закликав ув'язнити Мачадо і Гонсалеса за підбурювання до протестів, розповів про нібито текстові повідомлення й записи телефонних розмов, пов'язані зі збройним нападом, який може відбутися в суботу зранку в Белло-Монте — цей район Каракаса знаходиться через дорогу від Лас-Мерседес, куди Мачадо закликала людей виходити на мирну демонстрацію.

"Я попереджаю всю Венесуелу про можливі напади, які можуть здійснити "малі команди" за наказом Мачадо і за згоди Гонсалеса", - заявив він.

Виборча рада Венесуели оголосила про перемогу Мадуро, а вищий суд країни розпочав слухання щодо результатів голосування, оскільки режим намагається використати підконтрольні інституції для легітимізації своєї позиції на тлі звинувачень у фальсифікаціях.  Досі незрозуміло, скільки часу триватиме судовий розгляд.

Згідно з заявою Виборчої ради країни, Мадуро отримав 52% голосів, тоді як Гонсалес — 43%, за підрахунком 97% бюлетенів. Опозиція, однак, стверджує, що її кандидат Гонсалес отримав майже 70% голосів. Суперечка щодо результатів президентських виборів викликала протести у Венесуелі.

Під час пресконференції Мадуро голова Національної асамблеї Венесуели Хорхе Родрігес вийшов на трибуну і продемонстрував приклади того, що, за його словами, є фальсифікацією протоколів голосування, опублікованих опозицією. 

Венесуельський режим намагається надати легітимності своїй самопроголошеній перемозі в умовах жорсткої міжнародної критики. США вже заявили, що опозиція отримала більшість голосів, і цю позицію підтримали кілька інших країн.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у п'ятницю, 2 серпня, провів розмову з Мачадо і Гонсалесом, повторивши цю думку, а також висловив занепокоєння щодо безпеки обох опозиційних лідерів.

Мадуро вислав дипломатів з Аргентини, Чилі, Перу, Уругваю, Коста-Рики, Панами та Домініканської Республіки після того, як уряди цих країн поставили під сумнів його перемогу. Регіональні важковаговики Бразилія, Мексика і Колумбія наразі утримуються від озвучення своєї позиції, доки не буде оприлюднено ретельного підрахунку голосів.

Читайте також: Угорщина заблокувала заяву ЄС щодо виборів у Венесуелі

Венесуела має найбільші у світі доведені запаси нафти й колись могла похвалитися найрозвиненішою економікою в Латинській Америці, але після приходу до влади Мадуро у 2013 році ситуація в країні змінилася. Різке падіння цін на нафту, повсюдний дефіцит і гіперінфляція призвели до соціальних заворушень і масової еміграції. Понад 7,7 мільйона жителів покинули Венесуелу з 2014 року.