UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мадуро звернувся до міжнародної спільноти підтримати Венесуелу через"погрози" з боку США

Тільки дипломатичні кроки дозволять досягти миру в країні, заявив венесуельський лідер.

Венесуельський лідер Ніколас Мадуро звернувся із закликом до міжнародного співтовариства надати підтримку Венесуелі через "погрози" з боку президента США Дональда Трампа, повідомляє агенство Efe. В понеділок в Каракасі на церемонії вручення вірчих грамот послами Іспанії, Франції, Японії, Сирії, В'єтнаму та Гватемали він висунув ініціативу про проведення зустрічі на вищому рівні, щоб обговорити ситуацію, що склалася в країні.

"Моє прохання до всіх держав провести саміт за закритими дверима, щоб розглянути на ньому тему збереження миру у Венесуелі, а також загрозу військового втручання з боку уряду Дональда Трампа", - заявив Мадуро. За словами президента Венесуели, "загроза початку війни і насильства може бути усунута лише шляхом діалогу, за рахунок дипломатичних і політичних кроків". Він зазначив, що зараз існує можливість початку діалогу з венесуельської опозицією, а також з представниками всіх соціальних та політичних кіл" аби "досягти консолідації та миру" в південноамериканській країні. Однак для цього необхідна підтримка з боку "братніх урядів", додав Мадуро.

Як повідомлялося, Дональд Трамп заявив, що венесуельці гинуть, а у США є способи перешкодити цьому, включаючи варіант військового втручання. З початку роботи нової адміністрації США Трамп закликав Мадуро поважати конституцію Венесуели: провести чесні вибори, звільнити політв'язнів, а також припинити порушення прав людини. У Білому домі наголосили, що замість цього Мадуро вибрав шлях диктатури. 31 липня Міністерство фінансів США ввело персональні санкції проти президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Всі його активи в юрисдикції США будуть заморожені, а американським громадянам країни буде заборонено укладати з ним будь-які угоди. Нагадаємо, останнім часом у Венесуелі загострилося політичне протистояння. Незадоволені економічною ситуацією люди вийшли на вулиці з вимогою призначити дострокові вибори. Поліція застосовує зброю, проти неї масово влаштовують барикади і використовують "коктейлі Молотова". Детальніше про Венесуельському кризі читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Венесуела – на межі громадянської війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".