UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мадрид збирається оскаржувати висунення Пучдемона на пост глави уряду Каталонії

Іспанський уряд звернувся у відповідні органи для отримання висновку щодо висунення Пучдемона на цей пост.

Уряд Іспанії проводить юридичні консультації у зв'язку з висуненням кандидатури Карлеса Пучдемона на пост глави уряду Каталонії, повідомляє The Assotiated Press.

Віце-прем'єр, міністр територіального управління Сорайя Саєнс де Сантамарія підтвердила у четвер, що іспанський уряд звернувся до консультативної Державної Ради для одержання висновку з приводу висунення Пучдемона на пост глави Каталонії. У тому числі Мадрид бажає знати, чи може уряд Іспанії звернутися в Конституційний суд країни в даній ситуації. У разі позитивного рішення Ради щодо цього питання, голосування за Пучдемона може бути припинено у зв'язку з оскарженням процедури Мадридом.

Саєнс де Сантамарія, крім цього, заявила про те, що юридичне становище Пучдемона не дозволить йому з'явитися в Іспанію для інвеститури (публічного введення в посаду – ред.).

Карлес Пучдемон з жовтня 2017 року знаходиться у Бельгії через загрозу в Іспанії кримінального переслідування. 22 січня вперше за 80 днів він покинув межі Бельгії і відвідав Данію, незважаючи на загрозу арешту. Спроба офісу державного прокурора Іспанії видати європейський ордер для арешту політика не була підтримана Верховним Судом Іспанії.

Нагадаємо, лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив про намір сформувати новий уряд регіону, незважаючи на протидію і загрози Іспанії. Пучдемона офіційно висунули кандидатом на пост глави уряду Каталонії, так як він отримав найбільшу підтримку серед політичних груп каталонського парламенту.