UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мадрид не проти участі Пучдемона в майбутніх виборах у Каталонії

В уряді Іспанії вважають, що каталонський лідер ще здатний проявити себе в опозиції Мадриду.

Уряд Іспанії буде "вітати" участь відправленого у відставку керівника Каталонії Карлеса Пучдемона в майбутніх виборах в регіональний парламент.

Про це 28 жовтня заявив офіційний представник іспанського Кабінету міністрів Іньїго Мендес де Віго, передає DW.

"Якщо Пучдемон хоче продовжити участь у політиці, що є його правом, він повинен готуватися до наступних виборів. Я абсолютно впевнений, що він зможе проявити себе в демократичній опозиції Мадриду", - зазначив Мендес де Віго.

Нагадаємо, що 27 жовтня каталонський парламент проголосував за резолюцію, яка формально декларує незалежність регіону від Іспанії.

Голосування проходило таємно. Рішення підтримали 72 депутати, проти виступили 10, двоє утрималися. Інші члени парламенту (усього в ньому 135 депутатів) бойкотували голосування.

Пізніше Сенат Іспанії ввів в дію 155-ю статтю Конституції: відсторонення керівництва Каталонії від влади і запровадження в регіоні прямого управління з Мадрида.

Рішення підтримали 214 сенаторів, проти виступили 47, один утримався.

Крім того, іспанський уряд прийняв рішення 21 грудня провести в Каталонії позачергові вибори в парламент.

Детальніше про наслідки голосування парламенту Каталонії за декларацію про незалежність від Іспанії читайте в матеріалі Олексія Коваля "Примус до єдності" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".