UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко заявив, що в Білорусі "майдану не буде"

Олександр Лукашенко відреагував на акції протесту, які виникли по всій країні.

Олександр Лукашенко прокоментував акції протестів по всій країні і заявив про те, що в Білорусі "майдану не буде", передає "Белта". За його словами, відповідь на акції протесту буде адекватною.

"Те, про що я говорив, це все підтверджується. Якщо хтось не вірив, то він зараз в це повірив. Тобто нам намагаються цю заворушку підкинути. Я попереджав: майдану не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритись, заспокоїтися. А батькам втретє кажу подивитися, де їх чадо, щоб не було потім боляче, щоб не ахали, щоб не охали. Поранено десь близько 25 хлопців з ОМОНу. Є переломи рук, ніг. Спеціально, цілеспрямовано били по цих хлопцях. Вони відповіли. Чого тепер ридати і плакати? Тому відповідь буде адекватна. Країну розірвати ми не дозволимо", - заявив Лукашенко.

За його словами, організатори акцій протесту нібито хотіли "розпалити пожежу в центрі Мінська, хапати головешки і розкидати по всьому Мінську", але у них це не вийшло.

Крім того, Лукашенко заявив про те, що Чехія є одним з "ляльководів", який управляє "нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть". Він стверджує, що "ляльководи" продовжують вимагати "виводити людей на вулицю і вести переговори з владою про добровільну здачу влади".

"Тобто Лукашенко, який перебуває на чолі вертикалі влади, на чолі держави добровільно при 80% голосів повинен передати їм владу. Це звідти (з-за кордону) йдуть команди. Треба віддати належне місцевим нашим - вони вкрай обурені і кажуть: так це неможливо, в Білорусі не та ситуація, щоб вести переговори. Загалом, намагаються керувати процесом з-за кордону. Я про Польщу не кажу. Там вже всі осіли і теж починають смикати за ниточки. Я не кажу про Україну (звідти їхали). Це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про яких я говорив. В тому числі, на жаль, з Росії певний приплив людей", - заявив Лукашенко.

При цьому, за словами Лукашенка, такі приїжджі самі не лізуть на багнети.

"Вони на багнети пацанів кинули. Ви ж бачили, хто сьогодні вночі там бродив і намагався провокувати міліцію. І не просто провокувати. Ви помітили - вони вже штурмом намагалися взяти чи то РВВС, то чи УВС. Вони в Новогрудку і Кореличах, по-моєму (ця інформація підтверджується), штурмом хотіли взяти органи влади", - стверджує Лукашенко.

За його словами, ще 200-300 осіб нібито кинули на самий південь країни, де в одному з міст оточили райвиконком. Лукашенко заявив, що тоді втрутилися прикордонники. Він також додав, що в деяких точках "намагалися захопити органи влади".

Крім того, Лукашенко заявив, що черги біля виборчих дільниць створили спеціальні люди для того, щоб "оскаржити підсумки виборів. Що вони прийшли, а їм не дали проголосувати ". За його словами, з 33 дільниць у Мінську владі довелося евакуювати членів виборчих комісій, оскільки дільниці були заблоковані, а на людей чинився тиск.

"Але найдивніше, що мене насторожило вночі: з вечора вчора ми отримали оперативну інформацію від цього так званого об'єднаного штабу. Хтось же додумався їх усіх разом зібрати в одну будівлю. І журналістів ще опозиційних. Всього десь 55 осіб. І з них є ще людина, яка, напевно, з головою дружить, - подзвонив нам і попросив державу взяти під охорону цей офіс. Злякалися. Потрібна була сакральна жертва. Розумієте, оточили цей офіс, і хто його знає, хто оточив ... і нам довелося 120 осіб виділити для того щоб контролювати ситуацію навколо цього офісу. Не дай бог відвернули б голову одному з них або комусь, ми б відмивалися роками. Тому змушені були взяти їх під охорону. Вони це не цінують. Скоро оцінять", - заявив Лукашенко.

За його словами, в Білорусі "розбираються з кожним, хто сьогодні провокує і штовхає цих хлоп'ят на заворушення". Лукашенко впевнений, що "у них мізки повернутися в правильному напрямку, і вони зрозуміють, що просто спалюють під своїми ногами землю. Допустити цього ми не можемо".

Президент Білорусі заявив про те, що певні люди, перебуваючи за кордоном "ляльководять" і отримують за це великі гроші, а учасники "несанкціонованих акцій цього не розуміють".

"Але якщо в 200 м від Палацу Незалежності збирають натовп, і по телефону ми чуємо: нам треба тисяч 100, щоб йти на штурм Палацу Незалежності ... Яка реакція буде у правоохоронних органів? Це добре, що ОМОНівці замкнули. Якби вони дійшли до Палацу незалежності, там вже інший розклад, там Служба безпеки працює, антитерор. І це б мало не здалося. Тому треба сказати спасибі цим хлопцям - ОМОНівцям - вони їх вберегли від критичного кроку. Ситуація була катастрофічною, але дуже небезпечною для людей, яких штовхнули на вулиці ", - заявив Лукашенко.

Читайте також: Лукашенко про вибори: "Відбулися як свято, яке хотіли зіпсувати Чехія, Польща і Британія"

Нагадаємо, 9 серпня, після оголошення результатів екзитполів, по всій Білорусі почалися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

При цьому силовики використовували проти мітингувальників водомети, світло-шумові гранати і спеціальну техніку.

Крім того, міліцейський автозак в'їхав у натовп протестуючих. За словами очевидців, автомобіль рухався з великою швидкістю.

У правозахисному центрі "Вясна" заявили про те, що в результаті наїзду на натовп, загинув один з учасників мітингу. Однак в МВС таку інформацію спростовують. За даними Міністерства внутрішніх справ Білорусі, в результаті акцій протесту затримали 3 тисячі осіб.