UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко вважає, що військовий парад 9 травня не вплине на епідеміологічну ситуацію

Темп приросту нових випадків коронавірусу в Білорусі є одним з найвищих в Європі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що парад 9 травня не погіршать епідеміологічну ситуацію в країні, де влада зареєструвала вже 17,5 тисячі випадків зараження коронавірусом SARS-CoV-2, від якого померли 103 людини, передає білоруське державне агентство "БелТА".

"У нас немає підстав скасувати парад перемоги. Переконаний, це ніяк не вплине на здоров'я наших людей", - сказав Лукашенко після переговорів з президентом Молдови Ігорем Додоном у форматі відеоконференції в понеділок.

Крім того, на 8 травня заплановано захід у крипті храму-пам'ятника на честь Всіх Святих в Мінську, де закладуть капсули із землею, привезеною з різних держав, міст-героїв.

"Ми вивчали багато варіантів. Але я прийшов після вивчення всієї інформації до такого висновку, що ми не можемо скасувати жоден з цих заходів. Ми жодного заходу не скасовуємо. Але, природно, з урахуванням обставин дуже строго підходимо до проведення цих заходів", - додав Лукашенко. "Нікого туди не тягнемо і не заганяємо. Я впевнений, що і без того, щоб наполегливо туди запрошувати, людей буде багато".

Читайте також: Лукашенко назвав "несусвітньою дурістю" носіння захисних масок в школах

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, темпи приросту нових випадків коронавірусу в Білорусі є одним з найвищих в Європейському регіоні.

ВООЗ закликала Білорусь підготувати лікарні для інфікованих COVID-19, проте президент Лукашенко вперто відмовляється визнавати загрозу пандемії, називаючи "несусвітньою дурістю". Під натиском зростання кількості нових випадків інфікування змушена була відмовитися від проведення параду навіть сусідня Росія.