UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко відмовився скасовувати парад 9 травня і запросив на нього гостей

Президент Білорусі впевнений: якщо провести масовий захід "як годиться", ризик заразитися коронавірусом буде мінімальним.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовився скасовувати парад перемоги 9 травня у розпал пандемії коронавірусу COVID-19, повідомляє "БЕЛТА".

"Маю сказати, що ми не можемо скасувати парад. Просто не можемо. Я довго розмірковував. Звичайно, це емоційна, глибоко ідеологічна річ. Треба пам'ятати, що ті люди (учасники війни) вмирали, можливо, і від вірусів, інших хвороб. Але вони це не відчували часом і про це не думали. І вмирали вони заради нас, як би це пафосно не звучало. І подумайте, що скажуть люди. Може, не відразу, через день, через два після цього, - скажуть, що злякалися", - заявив голова держави на нараді 3 травня.

За словами Лукашенка, "тисячі й тисячі людей хочуть, щоб цей захід відбувся", тож примусову явку на парад не забезпечуватимуть. Говорячи про участь в параді людей з групи ризику, президент Білорусі наголосив, що це питання ще не вирішене.

"Учасників війни залишилося зовсім мало. Вони розуміють, і ми повинні їх берегти. Хоч вони й першими забажали, щоб їх привезли на цей захід. Зрозуміло, що їм вже за 90. Подумаємо, як з ними бути. Я дотримуюся своєї тактики - старих людей треба вберегти", - додав він.

Поки в усьому світі кількість хворих на COVID-19 перевищує 3,4 млн осіб, і ще понад 200 тисяч померли, Лукашенко не лише не скасував парад, але й запросив на нього гостей, заявивши: "Білорусь – це живий пам'ятник тієї війни. І я думаю, що в цей день тут могли б бути присутні представники всіх держав".

На думку президента Білорусі, якщо організувати парад "як годиться", ризик заразитися коронавірусом під час його проведення буде мінімальним. Як забезпечити "правильне" проведення масового заходу в умови пандемії, Лукашенко не уточнив.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, темпи приросту нових випадків коронавірусу в Білорусі є одним з найвищих в Європейському регіоні. На 3 травня там 16 705 підтверджених випадків захворювання і 99 померлих.

ВООЗ закликала Білорусь підготувати лікарні для інфікованих COVID-19, проте президент Лукашенко вперто відмовляється визнавати загрозу пандемії, називаючи "несусвітньою дурістю". Під натиском зростання кількості нових випадків інфікування змушена була відмовитися від проведення параду навіть сусідня Росія.