UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко в липні перекинув до кордону України третину армії

Стверджує, що мусів реагувати на «загрозу».

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що особисто віддав наказ перекинути до кордону з Україною третину армії на початку липня через «загроз» з боку України, яка, за його словами, зосередила на кордоні з Білоруссю 120 тисяч військових. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу «Росія».

Він нагадав, що в липні Росія перекинула в Білорусь свої війська, які за словами білоруського диктатора прибули лише для участі в параді до Дня незалежності,  і це створило «додаткове загострення обстановки на кордоні».

«Зрозуміло, що вони бачили переміщення до нас. І подумали, що, як вони сказали, «Путін знову наступатиме з території Білорусі». З-під Гомеля, як це було на початку СВО. І вони почали перекидати військовослужбовців. У відповідь я змушений був майже третину армії перекинути додатково на посилення того, що було», - заявив Лукашенко.

Він стверджує, що потім обидві сторони з’ясували обставини та відвели війська від кордону. Однак Білорусь і далі тримає в певних точках спецслужби та спецпідрозділи, які «роблять свою роботу».

«А ті підрозділи, які два з половиною роки там були запроваджені, вони і тоді, і тепер. І з їхнього боку, і з нашого боку присутні. Це смерті подібно, щоб ми свої війська з кордону з Україною прибрали. Війна йде», - додав Лукашенко, коментуючи «відведення військ».

Читайте також: Давайте сядемо за стіл перемовин та закінчимо цю бійку — Лукашенка

При цьому він обурився російському ведучому, що Україна буцімто порушує повітряний простір Білорусі ударними безпілотниками.

«Вже набридло. Вони постійно порушують східну частину нашого кордону, якщо летять до Пітера, туди далі. Деякі безпілотники, зібрані в Україні, літають 3-5 тис. кілометрів, долітали ж до Татарстану. Вони зачіпають наш кордон. Ми їх попереджали», - зазначив білоруський «президент», не згадуючи при цьому російські дрони, які під час атак на Україну часто літають повітряним простором Білорусі.

Зазначимо, що за даними Центру національного спротиву, Білорусь здає Росії в оренду заводи для модернізації безпілотників, які росіяни збирають за іранською технологією в Єлабузі.