UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко наказав перекрити кордон з Україною

Привід, озвучений диктатором, цілком у дусі державної пропаганди.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко повідомив, що доручив прикордонникам повністю перекрити кордон з Україною під приводом захисту від контрабанди зброї, передає «БелТА».

«Величезна кількість зброї надходить з України в Білорусь. Тому я доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною», - заявив диктатор на урочистих зборах на честь Дня Незалежності в Мінську в п'ятницю, 2 липня.

Лукашенко і його силовики вже неодноразово голослівно звинувачували Україну, Польщу і Литву в «контрабанді зброї до Білорусі для здійснення терактів». МЗС України та Держприкордонслужби були змушені спростовувати ці претензії і констатувати, що вони вписуються звичну антиєвропейську і антизахідну риторику пропаганди режиму Лукашенка.

Крім того, білоруський диктатор неодноразово зверхньо відгукувався про президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Після закінчення "антитерористичної операції" в Білорусі Лукашенко заявив про претензії до Меркель

Взаємини між офіційним Києвом і Мінськом погіршилися на тлі фальсифікації білоруським режимом президентських виборів на користь Олександра Лукашенка і жорстокого придушення громадянських протестів. Україна відмовилася визнавати результати сфальсифікованих виборів, а Лукашенка - законно обраним президентом Білорусі.

Після примусової посадки в Мінську літака Ryanair заради арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича, Україна закрила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня, на такий же крок пішли ЄС, США, Канада та інші демократичні країни.

Лукашенко, у свою чергу, з 1 червня ускладнив правила в'їзду до Білорусі з України, Литви та Польщі, а також заявив про вихід Білорусі зі Східного партнерства.