UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нелегітимний режим Лукашенка продовжує репресії й переслідування білорусів за кордоном — The Hill

Лукашенка має бути притягнутий до відповідальності.  

Аляксандр Лукашенка, авторитарний лідер Білорусі, не був притягнутий до відповідальності за масові порушення прав людини після сфальсифікованих президентських виборів 9 серпня 2020 року. Ця тривала безкарність спричинила страждання білорусів і зараз підживлює співучасть білоруського режиму у війні Росії проти України.

Від сприяння пересуванню російських військ до, як повідомляється, примусового переміщення українських дітей — режим Лукашенка  підтримує звірства, що Путін чинить в Україні з лютого 2022 року, пише газета The Hill.

У Білорусі зараз налічується близько 1 400 підтверджених політичних в'язнів, які утримуються в жахливих умовах і часто без зв'язку з зовнішнім світом. Згідно з останньою доповіддю ООН, щонайменше 30 тисяч осіб були несправедливо затримані з 2020 року і понад 300 тисяч були змушені покинути країну. У 2022 році Спеціальна доповідачка ООН по Білорусі поділилася своїми висновками про те, що грубі порушення прав людини в країні можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Читайте також: Режим Лукашенка посилює торгівлю з підприємствами на ТОТ — Центр нацспротиву

Нелегітимний режим Лукашенка також вживає нові способи репресій проти білорусів за кордоном. Це включає продаж їхнього майна з аукціонів та переслідування їхніх родин і друзів. У 2023 році режим призупинив роботу консульських установ за кордоном, що не дозволило білорусам, які проживають за межами країни, поновити паспорти або отримати проїзні документи для своїх дітей, а також зробило майже неможливим збереження контролю над їхніми будинками та майном у Білорусі.

"Держави-учасниці різних міжнародних договорів з прав людини також повинні використовувати ці договори для притягнення Білорусі до відповідальності. Ми можемо забезпечити, щоб санкції проти Білорусі були всеосяжними й синхронізованими з нашими закордонними партнерами. Нарешті, ми можемо захистити права білорусів, які живуть у вигнанні, вимагаючи звільнення політичних в'язнів на батьківщині", — пише газета.

Читайте також: "Звичайна маячня": у "Гаюні" спростували заяву Лукашенка про нібито українські дрони у Білорусі

Газета також зазначає, що притягнення до відповідальності за злочини, скоєні режимом Лукашенка, пов'язане з викликами, але це не привід припиняти зусилля в цьому напрямку.

Раніше Служба зовнішньої розвідки закликала українців за можливості відмовитися від поїздок до Білорусі. Це пов'язано з останніми подіями з нібито українським БпЛА у повітряному просторі Білорусі.