UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лондонська юридична фірма має намір оскаржити Brexit

Сам результат референдуму не має обов'язкової юридичної сили, вважають британські юристи.

Лондонська юридична фірма Mishcon de Reya, що представляє інтереси групи бізнесменів і вчених, розпочала процес оскарження виходу Великобританії з Євросоюзу.

Адвокати направили сповіщають листи в британський парламент.

На думку клієнтів цієї фірми, згідно з британською конституцією тільки акт парламенту може запустити процес виходу з ЄС в рамках 50-ї статті Лісабонського договору.

Будь-який прем'єр-міністр, який приймає це рішення самостійно, порушує Акт про європейських співтовариствах 1972 року, в якому було прописано входження Британії в ЄС та вплив угод ЄС на місцеве право. Для скасування одного законодавчого акту потрібен інший законодавчий акт, відзначають в Mishcon de Reya.

"Результат референдуму не підлягає сумніву, але для його реалізації нам потрібен процес, відповідний законодавством Сполученого Королівства. Сам результат референдуму не має обов'язкової юирдической сили, і для нинішнього або майбутнього прем'єр-міністра вдатися до 50-ї статті без схвалення парламенту було б незаконно", - цитує прес-реліз партнера фірми Касру Нурузи.

Раніше така аргументація була представлена в статті трьох юридичних експертів для Асоціації конституційного права Великобританії (UKCLA).

За логікою адвокатів, більшість членів британського парламенту виступали за збереження членства країни в ЄС, а тому, ймовірно, не прийняли б такий документ, який дозволив би прем'єр-міністрові запустити процедуру в рамках 50-ї статті.

У прес-службі британського уряду відповіли, що "парламент, очевидно, буде грати роль у тому, аби впевнитися, що ми знайдемо кращий шлях".

Десятки тисяч лондонців вийшли в суботу на марш протесту проти виходу Великобританії з Євросоюзу. Учасники самої масової після референдуму 23 червня акції протесту сподіваються вплинути на парламент, щоб він запобіг вихід країни з ЄС.

Читайте також: Кваснєвський прогнозує роки хаосу в Європі через Brexit

Нагадаємо, прихильники так званого Brexit перемогли у Великобританії за результатами референдуму про збереження членства країни в Євросоюзі. За вихід з ЄС проголосували 51,9% (17 410 742 громадян), тоді як за збереження членства 48,1%. (16 141 241 громадян).

Детальніше про реформування ЄС читайте в статті Анатолія Гальчинського "Європейське співтовариство: кінець і новий початок" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".