UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва завершила встановлення засобів контрмобільної протидії біля мосту на кордоні з РФ

У разі військового вторгнення ворожим силам буде потрібно немало часу і ресурсів для розчищення інженерних загороджень

Литва завершила встановлення засобів контрмобільності, в побуті іменованих "зубами дракона", в районі мосту через Німан, що з'єднує Литву з РФ. Мобільні засоби інженерного захисту підвищать стримуючий та оборонний потенціал Литви у разі ворожих дій агресивного сусіда.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони Литви.

Читайте також: Литва створює парк протидії мобільності супротивника на сході країни

«Міст Луїзи є власністю Російської Федерації, тож сьогодні ми можемо встановлювати перешкоди лише перед мостом. Тут рух ворожих сил міг бути заблокований нашими "їжаками", "зубами дракона" та колючим дротом. Крім всіх перерахованих заходів, у підвалинах передбачається встановити резервні перешкоди - комплекти металевих балок. На броді противнику заважатимуть не лише круті схили річки, а й міни, "зуби дракона", "їжаки" та "гармошка". Важливо бути готовим, хоч би що трапилося", - заявив у Панемуні міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

"У разі військового вторгнення ворожим силам буде потрібно набагато більше часу і ресурсів для розчищення інженерних загороджень, що створюються, що дасть нашим силам більше часу для підготовки до оборони", - доповнив міністр.

"Це частина ідеї, за допомогою якої ми разом з Латвією та Польщею виконуємо свій обов'язок – реалізуємо заходи, які могли б зупинити ворога та захистити східний кордон НАТО у разі потреби", - заявила канцлер уряду Гедре Бальчітіте.

Усього поблизу кордонів із Росією та Білорусією створюється 27 парків інженерних засобів. Контракти на закупівлю нових машинобудівних інструментів уже підписано, і вони починають постачатись до машинобудівних парків. До кінця цього року планується передати литовській армії «зуби дракона», збірні «їжаки», «іспанські коні» та бетонні дорожні загородження на суму понад 4 мільйони євро. "Зуби дракона" також будуть куплені приблизно за 2,5 мільйона доларів. євро.

Спільно з латишами та естонцями литовці розробляють комплекс заходів контрмобільності, який дозволить ефективно зірвати та зупинити можливе просування супротивника через кордон по всьому східному кордону НАТО. У цій галузі під час підготовки до оборони Сувалкського коридору ведеться активна співпраця з Польщею.

Читайте також: У Литві будують біля кордону з Білоруссю базу для німецьких військових

Литва планує вже цього року виділити додаткові 130 мільйонів євро на закупівлю необхідних систем озброєння. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну. Таким чином, фінансування оборони цього року досягне 3,2% валового внутрішнього продукту країни.

На додаткові кошти придбають безпілотники, системи боротьби із дронами, озброєння, оновити існуючі мобільні системи ППО та закупити нові.