UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва відмовила в екстрадиції Тіхановської: "Швидше пекло замерзне"

Країна залишатиметься притулком для демократичних сил, переслідуваних режимом. 

Литва не задовільнить запит Генеральної прокуратури Болорусі та не видасть білоруську опозиціонерку Світлану Тіхановську. Про це повідомляє пресслужба МЗС країни, цитуючи слова міністра Габріелюса Ландсбергіса. 

«Ми можемо сказати білоруському режиму, що швидше побачимо, як пекло замерзне, ніж будемо розглядати його вимоги», — наголосив Ландсбергіс.

Литва залишатиметься тим місцем, продовжив міністр, де демократичні сили, які переслідує режим, можуть шукати собі притулок. 

«Тому кожен, хто знаходить притулок у Литві, може відчувати себе в безпеці, що його не видадуть режимам — ні за їхню боротьбу за демократію, ні за свободу вираження думок і релігійних поглядів», — додав він.

Читайте також: Слідком Білорусі знову показав змонтоване відео, де Тіхановська з командою нібито обговорюють "захоплення адмінбудівель"

Раніше в Білорусі створили базу даних, яка містить інформацію про учасників протестних акцій, що почалися після президентських виборів в країні. База містить відомості про стать, вік, регіон проживання, місце роботи або навчання протестуючого, а також про його захоплення.

У серпні опозиціонери, не визнавши результатів президентських виборів в Білорусі створили Координаційну раду з передачі влади. До неї увійшли 35 осіб.

У Білорусі тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ять протестуючих загинули. Десятки людей зникли безвісти.