UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва робить тест на незалежність від російської електроенергії

Тимчасове відімкнення покаже, чи готова країна розірвати останній енергетичний зв'язок з РФ.

Завтра, 22 квітня, Литва вперше спробує відімкнути свою енергосистему від російської, повідомляє Bloomberg.

Наразі йдеться про тимчасове тестове відключення, яке дозволить литовцям з’ясувати, чи в змозі вони розірвати останній енергетичний зв'язок з Росією. Для цього мережевий оператор Litgrid AB завтра з 11:00 до 21:00 повністю відімкне усі з’єднання з російською мережею. Електроенергія надходитиме лише із внутрішніх джерел, а також імпортуватиметься з Швеції та Польщі.

«Вперше в історії в історії електроенергетична система Литви працюватиме повністю незалежно, тому ми відповідально готуємося до випробування і будемо готові до всіх сценаріїв», – запевнив очільник Litgrid Рокас Масюліс. Він вважає, що споживачі не помітять тестового відключення.

Читайте також: Польща, Литва та Естонія представили в ЄС пропозиції щодо 11-го пакету санкцій проти Росії

Литва разом з Латвією та Естонією зосередилась на тому, аби зменшити свою енергетичну залежність від Москви. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну країни Балтії не купують російські нафту та газ. Однак вони все ще залежать від Росії, коли йдеться про підтримку стабільності їхньої енергетичної системи. Щоб вирішити цю проблему, країни Балтії отримають від ЕС понад мільярд евро інвестицій. Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвис каже, що його країна планувала покинути російську мережу до 2025 року, однак у разі успішного випробування вона зможе це зробити вже наступного року.

Втім, ймовірно, Литві тут доведеться зачекати Латвію та Естонію. Адже повне відімкнення від російської електромережі і синхронізацію з континентальною Європою країни Балтії мають здійснити разом. Латвія та Естонія кажуть, що їм на те потрібно більше часу.  

Раніше повідомлялося, що литовська енергетична компанія Ignitis Group вирішила спрямувати 10% своїх надприбутків на відновлення України