UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва почала публікувати архіви спецслужб КДБ

Ця інформація дозволить суспільству сформувати більш точне уявлення про діяльність радянських агентів.

Центр досліджень геноциду і резистенції жителів Литви (ЦИГРЖЛ) починає оприлюднення агентурних повідомлень агентів радянської спецслужби КДБ, передає Delfi.

"Таких документів в Особливому архіві Литви збереглося досить багато, їх оприлюднення має дозволити суспільству сформувати більш точне уявлення про діяльність агентів КДБ", – сказано в прес-релізі ЦИГРЖЛ.

Як повідомляється, спочатку буде оприлюднено повідомлення агентів, які діяли в литовських емігрантських організаціях: у Головному комітеті по звільненню Литви, Всесвітній литовській громаді, Раді литовців Америки, Литовської громаді Америки і в суспільстві Santara-Sviesa.

Пізніше планується оприлюднити агентурні повідомлення про науково-технічну розвідку і шпигунство, якими займалися агенти під час наукових та робочих стажувань.

Чималу частину агентурних повідомлень становить інформація від тих, хто діяв в оточенні Католицької церкви секретних співробітників. У період перебудови діяльність КДБ особливо активізувалася, тоді "воскресали" навіть архівні агенти КДБ для спостереження, контролю і впливу на нові процеси, які почалися у суспільстві. ЦИГРЖЛ оприлюднює інформацію про діяльність КДБ на сайті www.kgbveikla.lt з 2011 року. На сьогоднішній день на сайті вже можна ознайомитись з понад 5 тисячами документів.

Агентурне повідомлення – написаний рукою агента текст про виконане завдання КДБ або інформація, отримана за його особистою ініціативою. Агентурне повідомлення підписувалося псевдонімом, щоб не можна було впізнати особу агента.