UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва дозволила залізничний транзит російських товарів до Калінінграду

Однак, залишила за собою право скасувати рішення в односторонньому порядку.

МЗС Литви підтримує оновлені правила Єврокомісії з калінінградського транзиту та зобов'язується запобігати порушенню санкцій Євросоюзу.

"Литва ефективно забезпечуватиме застосування санкцій шляхом ретельного моніторингу, принципової оцінки та ефективної перевірки того, чи не намагається Росія зловживати транзитними можливостями", - йдеться у заяві литовського МЗС у середу.

У міністерстві зазначили, що попередні правила ЄС, які припускалися повної заборони на транзит санкційних товарів через Калінінградську область, були найбільш прийнятними, проте Литва підтримує нову інтерпретацію, опубліковану Єврокомісією.

Європейський Союз у середу заявив, що Литва зобов'язана дозволити провезення товарів, що підпадають під санкції, за винятком зброї, між Росією та її ексклавом Калінінградом.

Після протестів та погроз з Москви Комісія ЄС розробила нові правила для транзитних перевезень між Росією та її ексклавом на Балтійському морі в Калінінграді. Згідно з цим, Росії дозволено перевозити цивільні вантажі, які перебувають у списку санкцій, через країну ЄС Литву залізницею без серйозних обмежень. Однак, згідно з опублікованим сьогодні документом, автомобільні перевезення російськими експедиторами через територію ЄС, як і раніше, заборонені. Крім того, залізницею не можна перевозити товари, які також можуть використовуватися у військових цілях.

Уряд у Москві раніше звинуватив Литву у незаконному обмеженні руху товарів між Росією та Калінінградом. Ексклав довкола колишнього Кенігсберга знаходиться між державами ЄС Литва та Польща. Це лише близько 500 кілометрів від Берліна, але понад 1000 кілометрів від Москви. Предметом спору є товари, включені до списків санкцій ЄС, у тому числі вироби із заліза та сталі, а також добрива, деревина та цемент.

Росія пригрозила репресіями проти прибалтійської нації після того, як Вільнюс запровадив суворі обмеження на переміщення товарів її територією, в основному залізницею, стверджуючи, що він просто застосовує санкції ЄС.

Москва вимагає від Литви негайно зняти обмеження і заявила, що подала скаргу європейській владі.

Читайте також: США заявили про підтримку Литви в її суперечці з Росією через транзит вантажів до Калінінграду

"Ми не вели жодних переговорів з Росією", - заявив офіційний представник ЄС Ерік Мамер після того, як керівництво було оприлюднене.

Комісія заявила, що Литва, як і всі країни ЄС, зобов'язана «запобігти всім можливим формам обходу обмежувальних заходів ЄС».

Це має бути зроблено за допомогою «цільового, пропорційного та ефективного контролю та інших відповідних заходів», заявила комісія, яка контролює виконання санкцій ЄС.

За його словами, перевірки відстежуватимуть будь-які «незвичайні потоки чи торговельні схеми», які вкажуть на порушення санкцій.

Калінінград займає площу приблизно половину площі Швейцарії і є домом для трохи більше мільйона людей.