UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літак Лукашенка та понад десяток білоруських компаній потрапили під санкції США

Зокрема білоруські авіакомпанії перевозили військові вантажі та «вагнерівців».

Міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки наклало санкції на 14 компаній і 19 людей із Білорусі за причетність до війни Росії проти України.

Під санкції підпали, зокрема, завод "Легмаш", який виробляє артилерійські боєприпаси, виробник компонентів для космічних кораблів, супутників і військової техніки "Пеленг", конструкторське бюро "Безпілотні гелікоптери" та інші компанії, котрі постачають у Росію техніку для використання у військових цілях.

Читайте також: ЄС запровадив санкції проти 28 осіб з Білорусі за допомогу режиму Лукашенка

Також до списку санкцій увійшли три білоруські приватні авіакомпанії: "Белканто", "Рубі Стар" і "Рада". За інформацією міністерства фінансів США, вони займалися перевезенням російських солдатів, серед яких були бойовики приватної військової компанії "Вагнер", а також вантажів і амуніції, яка призначалася для них.

Щодо 19 підсанкційних громадян – це керівники компаній, які підпали під обмеження.

Окрім того, американці наклали санкції на літак Boeing 767-32К, який має бортовий номер EW-001PB. У документі вказується, що його використовує самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка для офіційних візитів та приватних подорожей.

До цього низці бортів із урядового авіапарку Білорусі вже заборонили переліт у Сполучені Штати.

Читайте також: Білорусь не воюватиме в Україні, проте підтримуватиме агресора у більш безпечний спосіб – ISW

Нагадаємо, Велика Британія запровадила санкції проти чотирьох людей та трьох компаній із Білорусі у відповідь на порушення прав людини режимом білоруського диктатора Аляксандра Лукашенка та сприяння незаконному вторгненню Росії в Україну.