UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери ЄС на спеціальній зустрічі обговорять "незаконні і провокаційні кроки" РФ

Засідання заплановано на 24-25 травня.

Лідери країн Євросоюзу на саміті 24-25 травня проведуть стратегічні дебати по Росії, а також обговорять "незаконні та провокаційні кроки" Кремля.

Про це йдеться в листі-запрошенні президента Європейської ради Шарля Мішеля лідерам країн.

"Ми проведемо стратегічні дебати по Росії. Незаконні та провокаційні кроки Росії тривають як в державах-членах ЄС, так і за їх межами, останнім з яких був у список так званих" недружніх держав", - йдеться листі.

Шарль Мішель підкреслив, що дискусію було б правильно супроводити звітом Високого представника.

"Подальше обговорення між нами було б корисно супроводити звітом Високого представника та Комісії відповідно до п'ятьох керівних принципів відносин між ЄС і Росією", - додав Мішель.

14 травня уряд Росії вніс Сполучені Штати та Чехію в список "недружніх іноземних держав" і обмежило можливість наймати на роботу в диппредставництва країн російських громадян.

Читайте також: Голова Євроради закликав Росію до дотримання міжнародного права

В останні місяці між Росією і Заходом різко зросла напруженість з цілої низки питань, включаючи нарощування російських військ на кордоні з Україною, втручання у вибори в США та інші передбачувані ворожі дії.

Відносини між Росією і США різко погіршилися після того, як у квітні Вашингтон оголосив про санкції і висилку 10 російських дипломатів у відповідь на те, що він називає втручанням Кремля в вибори в США, масованою кібератакою та іншою ворожою діяльністю.

Росія у відповідь вислала 10 американських дипломатів, заборонила в'їзд в країну вищим посадовим особам США і заборонила посольству США наймати іноземних громадян.

Після того як Байден порівняв президента Росії Володимира Путіна з "вбивцею", Росія тимчасово відкликала свого посла з США, а пізніше заявила, що посланник США також повинен відправитися до Вашингтона для консультацій.

Посольство США в Москві було змушене призупинити більшість консульських послуг для своїх громадян і припинити видачу віз через різке скорочення штату після введення санкцій "око за око".

Напруженість у відносинах з Чеською Республікою також загострилася після того, як Прага звинуватила російську військову розвідку в тому, що вона стоїть за смертоносним вибухом на складі боєприпасів на сході Чехії у 2014 році.

Минулого місяця Москва заявила, що обмежить чисельність співробітників чеського посольства після того, як країна ЄС оголосила про висилку десятків російських дипломатів.