UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери держав знаходять нові способи придушення ЗМІ — Freedom House

Однак на фоні загального зменшення свободи ЗМІ, деякі країни змогли закріпити прогес у медіа-сфері.

Лідери в різних країнах, які хочуть консолідувати владу, знаходять нові шляхи для придушення незалежних засобів масової інформації, заявили у міжнародній правовій організації Freedom House. У своєму звіті Freedom and the Media 2019 правозахисники зазначили, що відповідне явище стосується і формально демократичних, і авторитарних країн.

"У деяких з найвпливовіших демократій у світі великі верстви населення більше не отримують неупереджених новин та інформації. Це не тому, що журналістів кидають до в'язниці, як це може статися в авторитарних умовах. Замість цього засоби масової інформації стали жертвами більш тонких зусиль з обмеження своєї незалежності", - йдеться у звіті.

Загальні методи обмеження свободи ЗМІ включають в себе зміни в правах власності, нормативний та фінансовий тиск і публічні звинувачення чесних журналістів. При цьому, як зазначено у звіті, такі дії підтримуються державою.

"Уряди також запропонували активну підтримку дружнім організаціям за допомогою таких заходів, як вигідні державні контракти, сприятливі регулюючі рішення і преференційний доступ до державної інформації. Мета полягає в тому, щоб змусити пресу служити тим, хто знаходиться при владі, а не громадськості", - заявляють у Freedom House.

Так, партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "майже консолідувала свій контроль над засобами масової інформації і побудувала паралельну реальність, коли урядові послання та дезінформація зміцнюють один одного".

У звіті йдеться про те, що у Сербії президент Александар Вучич і його союзники йдуть шляхом Орбана, Хоча Сербська влада ще не повністю контролює ЗМІ, але атмосфера залякування ускладнює щоденну роботу журналістів. Уряд Орбана і адміністрація Вучіча "мають великі успіхи у придушенні критичної журналістики".

У правозахисній групі наголосили, що за останні п'ять років серед так званих "вільних країн" 19 % держав пережили зниження оцінки свободи преси. У той же час у звіті вказано, що картина свободи преси у світі не зовсім безрадісна.

"Найбільш обнадійливі приклади демократичного прогресу за останні два роки - Ефіопія, Малайзія, Вірменія, Еквадор і Гамбія - майже всі продемонстрували паралельні успіхи у своєму медіа-середовищі", - йдеться у звіті.

Freedom House є міжнародною правозахисною організацією, яка підтримує та досліджує стан демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини в різних країнах світу.

Нагадаємо Freedom House, у 2019 році назвала Україну "частково вільною" державою, а анексований Росією Крим – "не вільною" територією. Окрім іншого, у звіті Freedom in the World 2019 йшлося про те, що протягом перших дев'яти місяців 2018 року правозахисні групи задокументували понад 50 нападів на правозахисників та активістів. Окрім того, у звіті згадано про напади націоналістичних угруповань на ромську спільноту. Наголошується, що правоохоронці починали розслідувати відповідні випадки лише після громадського тиску.