UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідер республіканців може піти у відставку після 36 років в Сенаті. Він звинуватив Трампа в провокації штурму Капітолію

Але не голосував за імпічмент

Лідер сенатської меншості республіканець Мітч Макконнелл склав короткий список наступників в своєму рідному штаті Кентуккі, готуючись до можливості того, що він не дослужить каденцію до кінця терміну, кентуккійські республіканці розповіли виданню The Intercept.

У рідному штаті Макконнела закликають піти у відставку. На виборах президента США майже весь округ підтримав Трампа, а Макконнелл звинуватив того в провокації штурму Капітолію . За його словами, ситуацію спровокував "президент та інші впливові люди".

"З огляду на те, що партія округу, яку я представляю, підтримує президента Трампа переважною більшістю голосів, і через ваше повне презирство до волі ваших виборців тут, в окрузі Нельсон, я офіційно вимагаю від вас негайно піти у відставку з вашої керівної посади в рамках фракції нашої партії в Сенаті Сполучених Штатів", - йдеться в заяві голови Республіканської партії в окрузі Кентуккі. "Переважна більшість республіканців в окрузі Нельсон не на вашому боці в цьому питанні, і я кажу від їх імені. Лідер партії в Сенаті не представляє республіканських виборців, які вірили в вас на останніх праймеріз".

The Intercept написав, що список наступників Макконнелла очолює його протеже, генеральний прокурор штату Даніель Кемерон. У списку також є ім'я колишнього посла США при ООН Келлі Крафт, чий чоловік та вугільний магнат з мільярдним статком є чималим донором Макконнелла. Третє ім'я в списку можливих наступників - державний секретар штату Кентуккі Майкл Адамс.

79-річний Макконнелл посідає своє місце в Сенаті з 1985 року та в листопаді минулого року потрапив в Сенат уже всьоме. 

6 січня група учасників мітингу на підтримку Дональда Трампа прорвалася в будівлю Конгресу і на кілька годин паралізувала його роботу. Трамп закликав прихильників, котрі намагалися зірвати затвердження результатів виборів, розійтися по домівках. Найбільші соцмережі заблокували акаунти президента США. 

Після штурму Капітолію прихильниками Трампа демократи вдруге оголосили йому імпічмент, але Сенат виправдав експрезидента. 79-річний Макконнелл, який посідає своє місце в Сенаті з 1985 року й в листопаді минулого року потрапив в туди вже всьоме, не голосував за імпічмент Трампа.

Багато хто з прихильників Трампа щиро переконані, що фальсифікація результатів голосування допомогла Джо Байдену перемогти на виборах. Значний відсоток прихильників Трампа, черпаючи інформацію з соцмереж і ультраправих сайтів, не вірять і в небезпеку вірусу COVID-19. Як же вийшло, що Америку захлеснула хвиля дезінформації? Читайте в статті Ганни Бродські-Кроткіной "Велика брехня".