UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідер нігерійського терористичного угрупування "Боко Харам" наклав на себе руки

Шекау очолив "Боко Харам" в 2009 році. При ньому бойовики влаштовували вибухи, викрадали людей, організовували втечі з в'язниць і почали використовувати дітей як смертників.

Лідер нігерійського терористичного угрупування "Боко Харам" Абубакар Шекау наклав на себе руки, передає ВВС.

ЗМІ послалися на дані агентств, що заявили про аудіозапис конкуруючих з "Боко Харам" бойовиків із "західноафриканських провінції Ісламської держави".

З недатованого аудіозапису відомо, що Шекау наклав на себе руки, коли його переслідували бойовики ISWAP. Повідомляють, що, ймовірно, голос на аудіозапису належить лідеру "західноафриканських провінції Ісламської держави" Абу Мусабу аль-Барнавом.

Заяви про самогубство Шекау з'являються не вперше. В останній раз інформація про його смерть поширювалася в травні 2021 року, коли говорили про його загибель в боях "Боко Харам" і ISWAP. Нігерійська армія заявила, що проведе розслідування у зв'язку з цими даними.

ВВС зазначає, що Шекау очолив "Боко Харам" в 2009 році. При ньому бойовики влаштовували вибухи, викрадали людей, організовували втечі з в'язниць, а з 2014 року стали захоплювати міста для створення "Ісламської держави".

Були випадки, коли в "Боко Харам" використовували дітей як смертників.

Від рук бойовиків цього угруповання при Шекау загинули близько 30 тисяч осіб, ще близько 2 млн були змушені покинути своє місце проживання.

Читайте також: Нігерія опинилася під загрозою найбільшої в Африці гуманітарної кризи – ООН

Нагадаємо, на півночі Буркіна-Фасо в ніч на суботу, 5 червня, озброєні люди напали на село Солхан. Під час нічного рейду були спалені будинки і ринок. Це наймасштабніше за кількістю жертв напад в Буркіна-Фасо за останні п'ять років. В результаті нальоту бойовиків загинули щонайменше 138 осіб, серед них не менше семи дітей. Ще близько 40 отримали поранення. Раніше надходила інформація про 100 загиблих.