UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров відмовився обговорювати умови скасування санкцій проти Москви

Глава російського МЗС сподівається отримати з санкцій користь, вийти "з плюсом". ЄС поки не бачить прогресу і готовий посилити санкції.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров не має наміру обговорювати критерії зняття санкцій, введених країнами Заходу за агресію против України.

"Ми санкції не вводили. Ми не починали цю санкционную спіраль, що розкручується. Ми неодноразово говорили, що нам тут натякали не латвійські колеги, а деякі інші, давайте, мовляв, узгодимо критерії, ви ці критерії виконайте, тоді ми будемо санкції знімати. Ми нічого не будемо обговорювати", - сказав Лавров за підсумками зустрічі зі своїм латвійським колегою Едгаром Ринкевичем.

Глава російського МЗС також висловив упевненість в тому, що Росія зможе вийти з ситуації "з плюсом". Європейські партнери, за його словами, вже відчувають негативні дії санкцій.

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич у свою чергу заявив, що Європейський Союз буде готовий серйозно розглядати можливість пом'якшення або скасування санкцій щодо Росії в разі реального прогресу.

Він підкреслив, що поки досягнуті по Україні мінські домовленості не виконуються. "Ми бачимо, поки мінські домовленості не виконуються", - зазначив він.

За словами Ринкевича, санкції були введені "не від хорошого життя, а від того, що політичний діалог сам по собі не дає позитивних результатів".

У той же час він зазначив, що якщо ситуація і далі ускладнюватися, то ЄС буде змушений прийняти і подальші обмежувальні заходи. "Якщо, не дай бог, ситуація буде ускладнюватися, ми не можемо виключити подальших заходів. Це не погрози, це просто наша принципова позиція", - сказав глава латвійського МЗС.

Латвія з 1 січня 2015 року головує в Євросоюзі.