UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лауреати "Ніки" підтримали політв'язня Сенцова

Під час вручення кінопремії російські діячі культури заступилися за учасників акцій протесту і політв'язнів.

Ряд російських кінорежисерів, які брали участь в церемонії вручення нагород кінопремії "Ніка", закликали владу РФ прислухатися до учасників антикорупційних демонстрацій, пройшли в Москві і ряді інших великих міст. "Треба почути їх", - сказав режисер Олександр Сокуров, отримав "Ніку" в номінації "Честь і гідність", зазначивши, що помилка російської влади в тому, що вона веде себе так фамільярно зі школярами та студентами".

Режисер запропонував депутатам Держдуми РФ прийняти закон, що забороняє "торкатися жінок і дівчат, які беруть участь у масових акціях". Промову Сокурова привітали оплесками, пише DW.

Режисер Олександр Красовський, автор фільму "Колектор" і лауреат у номінації "Відкриття року", також підтримав затриманих учасників акцій протесту і закликав колег "використовувати свою владу, щоб змінити їх долю". Красовського підтримав старійшина режисерського цеху в Росії - Марк Захаров.

Крім цього, Олександр Сокуров і артистка Олена Коренєва, нагадали про російських політв'язнів, згадавши українського режисера Олега Сенцова, Олега Навального і Сергія Мохнаткіна.

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.