UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія збільшила суму претензій за радянську окупацію до 300 млрд євро

50 років радянської окупації завдали балтійській країні величезний економічний, демографічний та екологічний збиток.

Приблизний збиток, нанесений економіці Латвії в ході окупації СРСР, може скласти понад 300 млрд євро, заявила представник спеціально створеної для підрахунку цих цифр комісії Рута Паздере.

За її словами, раніше озвучена сума в 185 млрд євро була неповною, оскільки стосувалася тільки економіки.

Паздере зазначила, що Латвія не збирається вимагати компенсацію від Росії і виробляє підрахунки виключно для своїх потреб.

"Якщо ми справді будемо вимагати від Росії компенсацію в розмірі 300 млрд євро, хтось ще зажадає, то Росія просто збанкрутує. Головне, щоб Росія сама привела в порядок свою історію і визнала те, що було", - підкреслила вона.

Комісія, яка займається розрахунком шкоди, заподіяної Латвії окупаційним режимом СРСР, була створена 11 років тому. У 2009 році комісія була позбавлена фінансування і припинила роботу до 2014 року.

Комісія розробила стратегічний план, який містить 40 напрямів діяльності, розділених на кілька великих блоків. Це шкода, заподіяна в роки окупації економіці Латвії, демографічні втрати - підрахунок числа людей, які були депортовані до Росії або виїхали на Захід. Також узагальнюється вплив окупації на культуру, релігію і природу Латвії, розраховуються втрати, які Латвії заподіяли радянські військові бази.