UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія повинна зробити військову службу обов'язковою для жінок починаючи з 2028 року — міністр оборони країни

Війна Путіна проти України спонукає деякі країни ЄС переглянути питання обов'язкової військової служби.

Латвія повинна зробити призов на військову службу обов'язковим для жінок, заявив сьогодні міністр оборони цієї балтійської країни.

"Рухаючись до всеосяжної національної оборони, я підтримую обов'язковий призов жінок на службу. 2028 рік може бути оптимальним часом для його початку", — написав Андріс Спрудс в соціальній мережі X.

Латвія, яка межує з Росією, відновила призов до армії лише минулого року, після того, як скасувала його у 2006 році. До прикладу Швеція і Литва вирішили зробити це незабаром після того, як Москва незаконно анексувала український Крим у 2014 році.

Обов'язковий призов для жінок "не відбудеться сьогодні чи завтра", — сказав Спрудс в інтерв'ю латвійському телебаченню, підкресливши політичні й технічні перешкоди, які необхідно подолати.

До 2028 року потрібно виконати певні завдання, зокрема провести публічне обговорення, покращити інфраструктуру військової служби та забезпечити матеріали й обладнання, спеціально пристосовані для жінок, додав Спрудс.

Читайте також: Лідери країн Балтії закликають членів НАТО повернути призов до армії — FT

Раніше міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що країна запровадила обов’язкову військову службу, щоб стримати Російську Федерацію від нападу на Європу. Каріньш зазначив, що "російські генерали повинні чітко бачити, що напрямок Європи є забороненим".