UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія хоче збільшити видатки на оборону та запровадити загальний військовий обов'язок

На тлі російської загрози безпека стане пріоритетом внутрішньої політики країни.

Президент Латвії Егілс Левітс закликає збільшити видатки на оборону і ввести загальний військовий обов'язок для громадян країни незалежно від статі, щоб протидіяти ризикам, що виходять від Росії, пише Reuters.

Рига планує до 2025 року збільшити оборонний бюджет із 2 до 2,5% від ВВП. На ці кошти планується збудувати додаткові військові бази для розміщення військ союзників по НАТО.

«Безпека – пріоритет нашої політики сьогодні. 2,5% ВВП, можливо, буде недостатньо, і ми маємо бути готові до цього», говорить Левітс, закликаючи збільшити видатки на оборону до 3%.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс вважає, що в країні необхідно повернути обов'язкову військову службу, від якої відмовилися 2006 року. Служити мають і чоловіки, і жінки.

«Я думаю, що в цьому питанні має бути рівність, і я підтримую цю ідею (загального військового обов'язку) для всіх громадян Латвії певного віку», - сказав він.

Запроваджувати загальний військовий обов'язок в армії планується протягом п'яти років, розповів Пабрікс в інтерв'ю BNS. З 1 січня 2023 року розпочнеться перший етап, у якому можна буде брати участь добровільно.

Передбачається, що тривалість військової служби становитиме 11 місяців. На військову службу призиватимуться чоловіки віком від 18 до 27 років. Жінки матимуть змогу служити добровільно.

Загальний військовий обов'язок дозволить збільшити кількість людей із військовими навичками у запасі. Пабрікс закликав не асоціювати реформу з обов'язковою службою, зазначивши, що у Латвії продовжить існувати професійна армія.

Обидві пропозиції – про збільшення видатків та військову службу, має розглянути парламент.

Читайте також: В Росії погрожують країнам Балтії знищенням їх транспортного комплексу

Зазначимо, що схвалена на саміті в Мадриді нова Стратегічна концепція НАТО передбачає суттєве зміцнення оборони Альянсу в Східній Європі, зокрема у країнах Балтії. Росія у документі названа головною прямою загрозою Альянсу. Країни Балтії побоюються, що Росія може спробувати вторгнутися вузькою ділянкою суші, відомою як сувальський коридор. А фактично окупована Москвою Білорусь цьому не заважатиме.