UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курська операція викликала сумніви серед російської еліти – керівники розвідок

Директор ЦРУ Білл Бернс і глава МІ6 Річард Мур вперше спільно виступили на одній сцені.

Наступ українських військ на Курськ похитнув наратив війни Владіміра Путіна та викликав запитання серед російської еліти про сенс війни, заявили керівники американської та британської розвідок Вільям Бернс та Річард Мур під час виступу на FTWeekend у Лондоні.

За їх словами, Курськ також став "значним тактичним досягненням", яке підвищило моральний дух українців і виявило слабкі сторони Росії. 

Мур назвав наступ на Курську область “типово зухвалим і сміливим кроком з боку українців, щоб спробувати змінити хід гри”. Водночас, він попередив, що наразі зарано говорити про те,  як довго сили Києва зможуть контролювати територію Росії, яку вони захопили.

Читайте також: Вторгнення України в Курську область не змогло повністю змінити хід бойових дій — The Telegraph

Обидва керівники розвідок з'явилися разом на публічному заході вперше за всю історію 77-річного партнерства їхніх агенцій з обміну розвідданими. 

Вони також розповіли про зростаючу небезпеку, з якою стикається світ та про безпрецедентний діапазон загроз міжнародному світовому порядку: від війни Путіна в Україні та кампанії диверсійних операцій Росії по всій Європі до зростання Китаю та швидких технологічних змін.

Разом з тим, Бернс і Мур сказали, що немає жодних ознак того, що контроль Путіна над владою ослаб. Однак, за їх словами, не слід “плутати міцну хватку влади зі стабільністю”, надто зважаючи на те, що вторгнення в Курськ “принесло війну у домівки звичайних росіян”.

Обидва експерти також застерегли від легковажного ставлення до погроз Путіна про ядерну ескалацію, однак Захід не повинен бути надмірно заляканим. 

“Путін – агресор і продовжуватиме час від часу брязкати зброєю”, – сказав Бернс.

Російські диверсійні операції, які Москва здійснює по всій Європі, керівники розвідок назвали “безрозсудними”, а російську розвідку “здичавілою”.

“Однак для Великої Британії це не новина”, – зазначив Мур, нагадавши про спробу вбивства російського подвійного агента Сєргєя Скрипаля в Солсбері в 2018 році. 

Операція у Курській області може стати не єдиним сюрпризом для окупантів, вважає ексспікер Генштабу Владислав Селезньов. На його думку, деякі плани ЗСУ справдилися, а деякі — провалилися.

Оговтавшись від розгублення та шоку, які Кремль пережив у перші дні "курської ситуації", нині політико-військове керівництво РФ підбадьорилось, а сам російський президент демонструє на публіку впевненість. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Курська аномалія" Путіна" пише оглядач Володимир Кравченко.