UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курди знайшли зразки ДНК лідера джихадстського угруповання ІДІЛ, щоб підтвердити його особу

Курдська шпигун також, допоміг військовим США потрапити у притулок аль-Багдаді, передавши їм цінні відомості про укриття.

Курди заявили, що завдяки саме їх розвідці вдалося отримати зразки ДНК лідера джихадстській угруповання ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді який підірвав сам себе гранатою в ході американської спецоперації в Сирії 27 жовтня, повідомляє The Guardian.

Як пише видання, курдський шпигун весь час перебував у найближчому оточення терориста.

За даними розвідки курдських Сил демократичної Сирії, їх шпигунові вдалося добути зразки ДНК аль-Багдаді і передати їх для експертизи в США. Агент вкрав кілька комплектів білизни лідера ІДІЛ, щоб точно встановити його особу.

Крім того, він допоміг військовим США потрапити у притулок аль-Багдаді, передавши їм цінні відомості про укриття.

"З 15 травня ми працюємо разом з ЦРУ, щоб відстежувати Аль-Багдаді і уважно стежити за ним", - сказав високопоставлений представник Сирійської демократичної сили, Полат Джан.

За його словами, один з людей зміг дістатися до будинку, де ховався Аль Багдаді.

"Наш власний джерело, який зміг добратися до Аль-Багдаді, приніс білизна Аль-Багдаді, щоб провести аналіз ДНК і переконатися (на 100%), що мова йде про самому Аль-Багдаді", - зазначив Джан.

Читайте також: Терористи ІДІЛ вже обрали собі нового лідера – ЗМІ

За даними американських медіа, американські спепризначенці ліквідували Абу Бакра аль-Багдаді в ніч з 26 на 27 жовтня під час спецоперації в сирійській провінції Ідліб, схваленої Дональдом Трампом тиждень тому.

Американський президент підтвердив, що ватажок ІДІЛ убитий, пославшись на результати тесту ДНК.

ЗМІ неодноразово повідомляли про смерть аль-Багдаді, проте згодом ця інформація не підтверджувалася.

На початку лютого аль-Багдаді пережив замах при невдалій спробі перевороту в угрупованні. В ІДІЛ оголосили винагороду за "голову" головного змовника.

Детальніше про угруповання ІДІЛ і стратегії боротьби з нею читайте в матеріалі Олександра Коренькова "Друге відродження "Ісламської держави" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".