UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кубинська діаспора перекрила шосе в Майамі на знак підтримки протестів у себе на батьківщині

У Флориді проживає найчисленніша кубинська діаспора в США.

Кубинська діаспора перекрила ділянку шосе в Майамі на знак підтримки протестів на Кубі, повідомляє Associated Press.

Після того як на Кубі закінчилася епоха сім'ї Кастро, в країну 11 липня пройшли найбільші акції проти уряду. Причина - нестача продуктів, високі ціни в умовах пандемії і низькі темпи вакцинації від COVID-19.

За заявами опозиції, антиурядові демонстрації стали наймасовішими майже за 30 років.

Демонстранти в Майамі скандували гасла, що схвалюють дії протестувальників, які вийшли на вулиці на Кубі.

Представник Республіканської партії США від Флориди Марія Ельвіра Салазар, яка має кубинське коріння, заявила про необхідність виступити проти влади Куби.

Берегова охорона США стежить за тим, щоби не допустити незаконний перетин кордону, так як частина іммігрантів з Куби заявляла, що попливе на острів на човнах, щоби допомогти протестувальникам.

Раніше тисячі американців кубинського походження вийшли на вулиці Майамі на підтримку демонстрантів на Кубі. Подібні акції також проходили в Тампі.

Напередодні президент Куби Мігель Діас-Канель виступив по телебаченню і радіо з закликом до комуністів країни вийти на вулиці, щоб протистояти заворушенням. Також він звинуватив США в організації протестів через соцмережі.

У відповідь глава Держдепартаменту Ентоні Блінкен порадив кубинській владі прислухатися до громадян, а не намагатися звинувачувати США у провокуванні заворушень.

"Для кубинського режиму було б серйозною помилкою інтерпретувати те, що відбувається в десятках населених пунктів, як результат якихось дій США", - сказав Блінкен.

Читайте також: Куба оголосила про успішні випробування власної вакцини проти COVID-19

16 квітня в Гавані відкрився Восьмий з'їзду Комуністичної партії Куби. Ключовими питаннями стали кадрова політика у вищому партійному керівництві і вихід з економічної кризи. 17 квітня лідер Комуністичної партії Куби Рауль Кастро заявив про те, що йде у відставку.