UA / RU
Підтримати ZN.ua

Куба оголосила про успішні випробування власної вакцини проти COVID-19

За використання лише двох доз вакцина показала 62% ефективності. Прогнозується, що введення трьох доз значно покращить результат. 

Одна з кубинських вакцин проти коронавірусу Soberana 2 показала 62% ефективності на пізніх стадіях випробувань при використанні тільки двох з трьох рекомендованих доз, передає Financial Times.

Відзначається, що проміжкові результати третьої фази випробувань вакцини Soberana 2 перевершили порогові значення ефективності, необхідні для затвердження регулюючими органами і агентствами охорони здоров'я в усьому світі, у тому числі Всесвітню організацію охорони здоров'я.

За словами генерального директора національного інституту вакцин Фінлі Вісенте Вереса Бенкомо, результати після введення трьох доз вакцини «звичайно будуть краще». Цифра 62% відноситься до схеми прийому двох доз.

Куба має кілька вакцин-кандидатів в розробці, і приступила до роботи над двома вакцинами: Abdala і Soberana 2. Прогнозується, що ці вакцини будуть дешевшими і простішими у виробництві.

Офіційні особи заявили журналістам, що вони очікують, що в найближчі тижні зможуть подати заявку на отримання повного дозволу в надзвичайній ситуації від служби з контролю за наркотиками країни. ВООЗ, яка знаходиться на ранніх етапах оцінки кубинських вакцин в рамках свого процесу внесення в список для використання в надзвичайних ситуаціях, привітала цю новину.  

"Вітаються вакцини з хорошими профілями ефективності та безпеки, які відповідають критеріям ВООЗ. Миру потрібно більше матеріалів, і ми вітаємо вакцини, які мають більш легкі умови зберігання, прості у виробництві і доступні за ціною", - повідомили в ВООЗ.

Читайте також: Бідні країни, які отримують вакцини за схемою Covax, вже страждають від їхньої нестачі

Раніше повідомлялося, що в Австралії дослідники почали клінічні випробування нового типу вакцини проти COVID-19, яка буде вводитися в організм за допомогою назального спрея.

При цьому американська фармацевтична компанія Pfizer Inc. приступила до розробки таблеток від коронавірусу. Дослідники говорять, що препарат з'явиться у продажу до кінця поточного року.