UA / RU
Підтримати ZN.ua

Криза в Афганістані впливає на зустріч Зеленського з Байденом — NYT

Очікується, що Зеленський підкреслить роль Києва в стримуванні агресії Росії.

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з лідером США Джо Байденом на тлі раптового і хаотичного виходу Америки з Афганістану поставить питання про зобов'язання США щодо безпеки, пише The New York Times.

Зустріч має стати нагодою для США продемонструвати підтримку України.

Візит Зеленського до США відбувається на тлі події, що змусила численних американських союзників поставити під сумнів твердість підтримки Вашингтона. Не так багато країн сильно залежать від підтримки США, як Україна, адже вона змушена вести війну проти агресії Росії.

Будучи віце-президентом, Байден був головною особою адміністрації Барака Обами щодо України і, хоча часто був розчарований ендемічною корупцією Києва, Байден рішуче підтримував боротьбу країни за збереження незалежності від Росії. Аналітики вважають, що він підтвердить цю підтримку Зеленському.

Також очікується, що український лідер підкреслить не лише цінність американської підтримки для України, а й внесок Києва у європейську безпеку шляхом стримування Росії, сказав один із учасників української делегації.

«Ситуація в Афганістані свідчить про переосмислення глобальних зобов'язань США, і президент Зеленський хоче почути від президента Байдена його плани щодо України», - додав він.

Хаотичне виведення військ США з Афганістану викликало занепокоєння у таких країнах, як Німеччина, на Тайвані і серед невеликих груп, таких як антитерористичні підрозділи в Іраку.

Україна очікує гарантій безпеки від США. Однак американські солдати не борються пліч-о-пліч з українськими військовими проти бойовиків на сході країни, а фінансова допомога Америки українським військовим набагато менша, ніж та, яку США надавали Афганістану.

«Ми дуже відрізняємося від Афганістану, і хотіли б наголосити на цьому. Ми незалежна країна, і наші військові протистоять росіянам, а не талібам», - сказав один із представників команди Зеленського.

Українські лідери протягом кількох місяців хвилюються через м'яку реакцію адміністрації Байдена на те, що вони називають погіршенням стану безпеки у Східній Європі.

Минулої весни Росія розмістила танки та тисячі солдатів біля кордонів України, нібито для навчань. Також навесні адміністрація Байдена погодилася на прохання Німеччини дозволити Росії добудувати газопровід «Північний потік-2» в обхід України, піддаючи країну ризику.

Очікується, що менш ніж за два тижні Росія та Білорусь підпишуть договір про більш тісну інтеграцію, який може розширити присутність російських військ на північно-західному кордоні України.

Якщо це станеться, Україна може бути оточена контрольованими Росією кордонами: від Білорусі на півночі до самої Росії та на південь до окупованого Криму та Придністров’я в Молдові. Деякі українські аналітики вважають, що Сполучені Штати применшують загрозу агресії Кремля.

«Україна - найбільша ліберальна демократія в колишньому Радянському Союзі. Ситуація з безпекою України погіршилася за останній рік. Сподіваюся, що адміністрація Байдена не розглядатиме це як периферійне питання», - сказав представник команди Зеленського.

Україна прагнула стати членом НАТО, але питання вступу ускладнюється через загрозу спровокувати Росію.

Тепер Україну називають «партнером з розширеними можливостями» - статус, який не дає жодних гарантій.

Російські чиновники вже почали порівнювати Україну з Афганістаном.

«Чи врятувало Афганістан те, що він має статус головного союзника США за межами НАТО від кризи? Подібна ситуація чекає і на Україну» - заявив секретар Радбезу РФ Микола Патрушев.

Він припустив, що Україна «розпадеться, і Білий дім навіть не згадає своїх прихильників у Києві».

Питання про надійність і прихильність Америки до своїх союзників широко обговорювалося в політичних колах Києва після падіння Кабула.

Можливо, Вашингтон повинен прийти з поясненнями до своїх найближчих партнерів, продемонструвавши те, що ситуація в Афганістані не має для них наслідків, резюмує видання.

Читайте також: Після Байдена Зеленський зустрінеться з Ілоном Маском та Джеффом Безосом – Арестович

Президент України Володимир Зеленський сьогодні проведе переговори з главою Білого дому Джо Байденом, які розпочнуться в Овальному кабінеті о 21:00. Він розповів, що обов'язково поговорить зі своїм американським колегою на тему Криму та Донбасу. ZN.UA веде текстову та online трансляції події.