UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль не згоден передати ОБСЄ ділянку кордону до "особливого статусу" Донбасу

Лавров упевнений, що спочатку Україна повинна внести продиктовані Москвою зміни до Конституції.

Офіційна Москва не погодиться на розміщення на неконтрольованій Україною ділянці російсько-української границі збройної місії ОБСЄ, доки в Конституції України не закріплений особливий статус" Донбасу.

"Українці хочуть цього постійно, але про це ми ніколи не домовлялися", – сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в ефірі пропагандистського каналу "Россия 1" у суботу, 4 червня.

Голова російського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що Москва наполягає на повній амністії для бойовиків незаконних збройних формувань.

"Поки додаткові права в рамках особливого статусу не закріплені в Конституції України на постійній основі, важко розраховувати на те, що Донецьк і Луганськ погодяться авансом виконувати те, що Мінськими угодами, має завершувати політичний процес, а не бути його попередньою умовою", – озвучив позицію Кремля Лавров.

Читайте також: Бойовики "ДНР" збили черговий безпілотник ОБСЄ

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін визнав відсутність прогресу в переговорах про розміщення збройної місії ОБСЄ в Донбасі. Дипломат підкреслив, що досягнуті в ході останньої зустрічі глав МЗС у "Нормандському форматі" домовленості досі не реалізовані, а російська сторона явно не готова до предметної дискусії про поліпшення ситуації з безпекою в ОРДЛО.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що згоден з пропозицією української сторони за розміщення поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі. За словами президента РФ, пропозиція має бути опрацьовано на Заході. ОБСЄ має прописати в свій мандат наявність вогнепальної зброї.

Між учасниками переговорів щодо врегулювання ситуації в Донбасі йдуть суперечки про чисельність майбутнього поліцейського контингенту для забезпечення безпеки проведення виборів в ОРДЛО. Детальніше про процес виконання Мінських домовленостей читайте у статті Сергія Рахманіна "Війна і Мінськ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".