UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни ЄС почали частково відкривати внутрішні кордони

Кожна країна Євросоюзу самостійно вирішує, як і коли скасовувати карантин.

Балтійські країни: Латвія, Литва і Естонія 15 травня відкрили між собою кордону, послаблюючи обмеження на пересування, введені під час карантину у зв'язку з пандемією коронавірусу. Громадяни цих трьох країн знову можуть вільно перетинати кордони, але ті, які прибули з інших держав, зобов'язані проходити 14-денну самоізоляцію, пише Голос Америки.

Керівники Європейського союзу висловили сподівання, що найближчим часом інші країни ЄС, де ситуація з епідемією схожа, зможуть відкривати кордони.

Латвія, Литва та Естонія - невеликі держави з порівняно низькою щільністю населення, опинилися серед найменш уражених COVID-19 країн континенту: за даними університету Джонса Хопкінса, там померли, відповідно, 9, 54 та 62 людей від коронавіруса.

До цієї балтійської зоні запросили приєднатися також Польщу і Фінляндію. 15 червня, згідно з окремими домовленостями, повинні відкриті кордони між Австрією, Німеччиною, Швейцарією і Францією.

ЄС побоюється повторних хвиль епідемії, але літній туризм в Європі зазвичай приносить близько 150 млрд євро, і провал туристичного сезону стане ще одним ударом для обтяженої наслідками епідемії економіки європейських країн.

"Зараз ми починаємо думати про літо і навіть далі, а також про місця, куди ми любимо їздити. Це означає поступові, обережні кроки в бік відновлення подорожі з урахуванням порад вчених ... Нам потрібно обережно заново відкрити кордони в Європі", - сказала комісар ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер.

Кожна країна Євросоюзу самостійно вирішує, як і коли скасовувати карантин, і в багатьох державах людей зараз заохочують не робити ніяких подорожей за кордон.

Читайте також: Вижити самому і захистити бізнес. Уроки Італії

Раніше, Словенія першою в Європі оголосила про офіційне припинення епідемії COVID-19 у країні. Однак громадяни, як і раніше, повинні будуть дотримуватися основних правил, спрямованих запобігти поширенню хвороби.

Також, Франція і Німеччина домовилися про спільний контроль на кордоні у зв'язку з пандемією. Спільний контроль буде також поширюватися на кордон зі Швейцарією та Австрією.