UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни ЄС на прохання Франції вперше застосували положення про допомогу при агресії

Країни Євросоюзу погодилися надати Франції всіляку допомогу у розслідуванні терактів в Парижі.

Країни ЄС допоможуть Франції

Країни Європейського Союзу на прохання Франції вперше застосували положення про допомогу при агресії, зафіксоване статтею 42.7 Договору про ЄС, повідомила на прес-конференції верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могерини.

"Сьогодні члени ЄС одноголосно висловили рішучу підтримку і готовність надати Франції необхідну допомогу", - заявила Могерини.

Раніше з проханням про допомогу до держав-членів ЄС звернувся міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Стаття 42.7 договору про Європейський союз свідчить, що держави ЄС повинні "надати допомогу і сприяння всіма можливими для них засобами" тій державі, яке зазнає збройної агресії.

Читайте також: Європейські ультраправі вимагають зупинити наплив біженців через теракти у Парижі

У п'ятницю, 13 листопада, в Парижі відбулося шість терактів, один за іншим, відповідальність за які взяла на себе "Ісламська держава". Розвідка США заявляє, що в цих атаках простежується слід "Аль-Каїди", а не "Ісламська держава". 14 листопада французькі правоохоронці ліквідували всіх виконавців терактів в Парижі.

Паризький прокурор на прес-конференції заявив про збільшення кількості жертв паризьких терактів до 129 чоловік, а поранених - до 352. З них 99 знаходяться в критичному стані. У зв'язку з цим прокурор не виключив зростання числа загиблих. ЗМІ інформують, що серед загиблих була 1 громадянка США та 1 підданий Великої Британії. Прокурор зазначив, що всього було 3 групи терористів. З 8 убитих терористів - 1 громадянин Франції, 1 сирієць.