UA / RU
Підтримати ZN.ua

Красікова обміняли на Гершковича. Цього вимагав Путін — політолог

А займалися цим питанням Байден та Шольц. 

Обміняти російського агента ФСБ Вадіма Красікова вимагав особисто російський диктатор Владімір Путін, про що політолог Вадим Фесенко розповів під час ефіру на Радіо NV, додаючи, що для РФ кілер став основним бонусом. Позиція лідера Кремля полягала в тому, аби колишнього альфівця обміняли на журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича. 

Питанням Красікова займалися президент США Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц. Сторони говорили про це в тому числі під час саміту НАТО у Вашингтоні. 

"Узгоджували правові деталі, бо, на відміну від Росії, певною мірою і від нашої країни, на Заході все ж правові нюанси мають велике значення, — пояснив Фесенко. — І тому там не можна просто так, суто політичним рішенням, оминути правові норми. Тому шукали правові механізми, як цього Красікова звільнити". 

Читайте також: WP: Після обміну ув'язненими Київ тривожиться, аби між Москвою та Вашингтоном не тривали інші таємні перемовини — про мир

Нагадаємо, в рамках обміну ув'язненими 1 серпня між Заходом та Росією з Німеччини було депортовано російського полковника ФСБ Вадіма Красікова. У ФРН його засудили до довічного ув'язнення через вбивство у Берліні у 2019 році опонента кремлівського режиму, колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. ЗМІ припускають, що Красіков також міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака, через що володіє цінною для Владіміра Путіна інформацією.