UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни Євразійського економічного союзу та Іран підписали повноформатну угоду про вільну торгівлю

Це подвоїть обсяги торгівлі між сторонами. 

Іран та країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), до якого входять Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Вірменія, підписали повноформатну угоду про вільну торгівлю на церемонії в Санкт-Петербурзі у понеділок, 25 грудня. Про це повідомляє Tehran Times.

Читайте також: США запровадили санкції проти мережі, яка допомагає Ірану отримувати деталі для виробництва безпілотників

Нова угода прийде на зміну тимчасовому договору, який діяв із 2019 року. Домовленості стали результатом більш ніж дворічних переговорів і експертної роботи. Після підписання угоду мають схвалити парламенти Ірану та п'яти країн ЄАЕС.

За даними ЗМІ, сторони повністю скасують тарифи на 87% товарів у своїх торгових обмінах. Також кожна зі сторін готує список товарів, які вважаються “чутливими” і з яких неможливо зняти тариф.

Читайте також: Нові деталі "шахедів", "калібрів" та "іскандерів": НАЗК поповнило базу іноземних компонентів російської та іранської зброї

З 2019 року між Іраном та ЄАЕС діяла преференційна торговельна угода. Пізніше розпочалися переговори про її модернізацію. Преференційна торговельна угода між Іраном та ЄАЕС призвела до подвоєння товарообігу між сторонами, і очікується, що після підписання повноформатної угоди про вільну торгівлю товарообіг знову подвоїться.

Євразійський економічний союз був створений у 2015 році з ініціативи РФ, Казахстану та Білорусі. Згодом до союзу приєдналися Республіка Вірменія та Киргизстан.

Читайте також: Іранське МЗС викликало російського посла – через «неповагу до територіальної цілісності» Ірану

Раніше повідомлялося, що Іран та РФ зміцнюють партнерство на тлі війни Росії проти України. Тегеран також надає Москві військову підтримку, відправляючи безпілотники для атак на Україну. Крім того, Іран є одним із центрів експорту та реекспорту компонентів для російської зброї. 

Час зрозуміти, що Росія, Іран, Північна Корея, Сирія і ще група “товаришів” діють свідомо, вони довго готувалися і мають плани та наміри йти до кінця. Зволікання з адекватною реакцією є вкрай небезпечним. Про це пише посол України в Японії Сергій Корсунський у статті “Якщо ви не за столом, то ви в меню. Що задумали Росія, Китай та їх союзники”.