UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни Азії вперше обігнали Європу за обсягами нафти, що закуповується у Росії — Bloomberg

Вторгнення РФ в Україну сильно вплинуло на світову торгівлю енергоносіями.

Країни Азії вперше обігнали Європу за обсягами нафти, що закуповується у РФ. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на підрахунки аналітиків Kpler.

Зазначається, що рекордний обсяг російської нафти знаходиться на борту танкерів, причому безпрецедентні обсяги прямують до Індії та Китаю, оскільки інші країни обмежують імпорт з РФ через війну Росії проти України.

За даними Kpler, за останній тиждень танкери перевезли від 74 до 79 млн барелів російської нафти — це майже втричі більше, ніж за період перед 24 лютого. У Європу нафта з РФ поставляється переважно трубопроводами.

Різкий стрибок обсягів російської нафти, що перевозиться морем, підкреслює, наскільки вторгнення РФ в Україну вплинуло на світову торгівлю енергоносіями, коли американські, британські та багато європейських компаній почали відмовлятися від російських енергоносіїв, що змусило Москву шукати покупців в Азії.

За словами аналітика Джейн Се, деякі країни Азії більше цікавляться економікою, ніж політичною позицією. Проте США звертають увагу на купівлю Індією російської нафти, тому можуть бути деякі ризики зниження цього торговельного потоку.

Зазначається, що сукупні потоки російської нафти для двох найбільших покупців в Азії, Індії та Китаю виросли до рекордних значень у квітні, в основному завдяки збільшенню закупівель в Індії.

Читайте також: Євросоюз не відмовляється від намірів запровадити нафтове ембарго щодо РФ

Раніше повідомлялося, що Китай непомітно нарощує закупівлі нафти з Росії за вигідними цінами, згідно з даними про постачання та даними нафтотрейдерів.

Цей крок найбільшого у світі імпортера нафти відбувся через місяць після того, як він спочатку скоротив постачання з Росії, побоюючись показати таким, що відкрито підтримує РФ у війні проти України та потенційно поставити своїх державні нафтові гіганти під удар вторинних санкцій.

Чи буде затверджено пункт про повне ембарго на російський газ у наступному пакеті санкцій Заходу? Чому Європа стала залежною від РФ? Про це та інше у матеріалі Михайла Гончара «Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?».