UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корупція щорічно завдає Євросоюзу збитків на 120 млрд євро

Від корупції страждають усі 28 країн Євросоюзу. Разом з тим, менше половини європейських компаній вважають корупцію проблемою для ведення бізнесу.

Повна відсутність корупції не властива жодній з країн Євросоюзу, за останні 12 місяців з випадками корупції стикався або був їх свідком кожен дванадцятий європеєць. Корупція завдає шкоди європейській економіці приблизно на 120 млрд євро на рік, що приблизно відповідає розміру загального бюджету ЄС.

"У Європі немає зон, вільних від корупції", - сказала єврокомісар з внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем на прес-конференції у понеділок, 3 лютого, де вона представляла звіт і опитування щодо корупції в ЄС.

Згідно з опитуванням, три чверті (75%) представників бізнесу вважають, що корупція в їхніх країнах дуже поширена. У Греції так відповіли 99%, в Іспанії та Італії - 97%, в Хорватії, яку у минулому році прийняли в ЄС - 90%, найбільше вражена корупцією сфера будівництва. Менше половини європейських компаній (43%) вважають корупцію проблемою для ведення бізнесу. Майже половина (47%) компаній згодна з тим, що єдиний шлях завоювання успіху в бізнесі в їхній країні лежить через політичні зв'язки, повідомляє РИА "Новости".

Приблизно третина (32%) компаній, що взяли участь у державних тендерах або держзакупівлі, припустили, що корупція не дозволила їм виграти їх. Так вважають більше половини представників компаній у Болгарії (58%), Словаччині (57%) та на Кіпрі (55%). Ця точка зору найбільш поширена серед будівельних (35%) і машинобудівних підприємств (33%).

Приблизно 76% приватних осіб передбачають у своїй країні широко поширену корупцію. При цьому у Греції подібним чином висловилися 99% респондентів, в Італії - 97%, у Литві, Іспанії та Чехії - 95%, в Хорватії - 94%. Більше половини громадян ЄС (56%) вважають, що рівень корупції в їхній країні зріс за останні три роки. Лише 23% опитаних вважають, що влада їхніх країн ефективна в боротьбі з корупцією.

Відзначимо, раніше президент України Віктор Янукович оцінив збитки економіки України від корупції у 20 млрд гривень. У той же час, за даними ООН, збиток від корупції у країнах оцінюється в близько $ 40 млрд щороку. !zn

Читайте також:

Янукович оцінив збиток від корупції в 20 млрд грн на рік

Янукович обіцяє в 2014-му оголосити "рішучу війну корупції"