UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус став найбільшою перешкодою для перемоги Трампа на виборах — The Economist

Внаслідок своєї «халатності» Трамп втрачає підтримку серед республіканців.

Скоро в США відбудуться вибори президента, які можуть стати одними з найсуперечливіших за всю історію Сполучених Штатів. Ще більше невизначеності додало виявлення коронавірусу в американського президента Дональда Трампа. Адміністрація президента США не надто багатослівна стосовно стану Трампа та перебігу хвороби у нього, пише журнал The Economist.

Ймовірно, Трамп перебільшує, коли каже, що не лише «пережив коронавірус, а й переміг його». Повернувшись до Білого дому з лікарні, Трамп виступив перед камерами та демонстративно зняв захисну маску. У подальших відеозверненнях він закликав американців не боятися хвороби.

Опоненти Трампа різко розкритикували його дії, критика посипалася навіть з боку консервативних амриканських ЗМІ. Понад 210 тисяч американців померли від пандемії, серйозність якої Трамп применшував із самого початку.

За п’ять днів до свого отримання позитивного тесту на коронавірус Трамп відвідав засідання в Білому домі, де більшість присутніх не одягали маски. Під час перших президентських дебатів, він насміхався з демократа Джо Байдена через те, що його опонент вірить в ефективність масок у стримуванні поширення хвороби.

Однак, Трамп майже ніколи не вибачається за власні дії і не визнає своїх помилок. Але це може зіграти не на його користь на фоні президентських виборів у США.

Трамп розраховує на перемогу, однак, йому необхідно здобути більшу кількість виборців, щоб забезпечити власне переобрання. Замість цього, він «розлютив» вже багатьох наявних прихильників своєю суперечливою поведінкою.

Опитування, проведені після скандальних дебатів Трампа з Байденом показали, що багато американців стали на сторону Байдена, «мобілізувавшись» проти Трампа.

Ще одна проблема для Трампа полягає в тому, що після діагностування у нього хвороби, він ще більше почав втрачати прихильність американських виборців, навіть серед республіканців. Згідно з опитуваннями, чим більше республіканських виборців дізнаються про його хворобу, тим жорсткіше вони починають засуджувати Трампа за його невдалу політику у боротьбі з коронавірусом.

Прихильники Трампа, американці-бізнесмени з консервативними поглядами, які становлять близько десяти відсотків його потенційного електорату, особливо прискіпливо оцінюють стан економіки в країні та «економічну компетентність» Трампа. Якщо президент втратить і їхню підтримку, тоді шанси на переобрання для Трампа стануть майже нульовими.

Ще однією проблемою для Трампа на шляху до переобрання став стан його здоров’я.

Попри те, що Трамп говорить про цілковите одужання від коронавірусу, чоловікам в його віці не так легко швидко подолати цю хворобу.

Значною перешкодою на шляху до перемоги Трампа стала економіка США, яка постраждала внаслідок пандемії. Показники ринку праці за вересень вказують на помітне уповільнення створення нових робочих місць. Ось чому перспектива нового блоку витрат для стимулювання американської економіки, про яку говорив міністр фінансів США Стів Мнучин, могла б стати важливою. І все ж, Трамп відмовився від цієї стратегії. Це було занадто незбагненною дією, резюмує журнал.

Читайте також: Медики пообіцяли, що Трамп може повернутися до повноцінної роботи

До виборів президента США залишилося небагато часу.

На загальнонаціональному рівні серед потенційних виборців Байден випереджає Трампа на 16%. Відзначимо, що Байден у двох соціологічних опитуваннях випереджає Трампа на загальнонаціональному рівні на десять і вісім відсотків відповідно.

Прогноз FiveThirtyEight дає Байдену 80% шансів на перемогу в президентських перегонах, а Трампу лише 20%. Модель також дає демократу 29% шансів на впевнену перемогу - тобто перемогу на всенародному голосуванні, принаймні з різницею в 10 відсотків.

Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави, якого висунули республіканці.

Інтерес до виборів піднявся до майже рекордного рівня. Майже 6 з 10 зареєстрованих виборців кажуть, що вони стежать за виборами "дуже пильно". Це найбільше, ніж в будь-яку іншу президентську кампанію в цей час в циклі, починаючи з 2000 року.