UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус міг з'явитися за два місяці до офіційного підтвердження - місія ВООЗ

ВООЗ також запропонувала китайській стороні перевірити зразки крові у більш широкого кола населення, щоб підтвердити або спростувати теорію.

Представники Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомили про результати своїх досліджень, які проводили протягом чотирьох останніх тижнів в Китаї. За їх словами, коронавірус міг з'явитися на два місяці раніше, ніж це було офіційно підтверджено, передала газета The Wall Street Journal.

Експерти ВООЗ працювали в китайському місті Ухань, де вперше був виявлений вірус, над виявленням джерела його походження. Групі з 14 чоловік вдалося відвідати місця, які зіграли важливу роль у поширенні вірусу на старті пандемії. Зокрема, вони встановили, яку роль в поширенні захворювання зіграв ринок морепродуктів в Ухані. Також фахівці спростували ранні версії про витік вірусу з науково-дослідного центру, в якому вели дослідження вірусу кажанів, і його першу появу на ринку в Ухані. Їм вдалося знайти перші випадки захворювання, не пов'язані з співробітниками і покупцями ринку.

Паралельно розслідування вели китайські вчені, які намагалися встановити причину появи і ланцюжок перших передач коронавируса.

У підсумку в ВООЗ не виключили, що понад 90 людей в країні були госпіталізовані з симптомами вірусу за два місяці до 8 грудня 2019 року, коли був виявлений перший пацієнт з виявленими штамом.

The Wall Street Journal передає, що ВООЗ запропонувала КНР перевірити зразки крові у більш широкого кола населення, щоб підтвердити свою теорію, але китайський уряд поки не дозволило це зробити.

Відомо, що китайські фахівці провели тестування на антитіла деяких з 90 пацієнтів, але антитіла у них не виявили, проте "неясно, як довго антитіла виживають в організмі: пару тижнів або пару місяців", повідомили експерти.

Глава групи китайських експертів в делегації ВООЗ Лян Ванянь заявив, що зразки крові і медичні записи були перевірені, але немає ніяких доказів того, що вірус з'явився до грудня 2019 року.

Читайте також: Гірше пандемії коронавірусу: Білл Гейтс назвав дві загрози для світу

Під час першого етапу карантину люди ще до кінця не розуміли, як довго все може тривати або як погано уряди країн можуть впоратися з кризою. Під час другої хвилі люди стали більш обізнаними і все ще сподівалися на краще. Але чим далі, тим більше песимістичні прогнози починають поширюватися, особливо в соцмережах. Чому стільки людей так песимістично налаштовані? Чому деякі люди отримують задоволення від того, що поширюють неправдиві повідомлення в соцмережах, які стають причиною паніки. Звідки беруться ці, в більшості необгрунтовані, затвердження про те, що пандемія ніколи не закінчиться?