UA / RU
Підтримати ZN.ua

Королева Британії повністю втратила статус глави Карибської держави. Там проголосили республіку

Барбадос вийшов з-під влади британської монархії більш як через 50 років після проголошення незалежності.

Карибська країна Барбадос відмовилася від британської королеви Єлизавети як глава держави. Острівна країна стала республікою у вівторок зі своєю першою в історії президенткою. Барбадос розірвав останні колоніальні зв'язки, що залишилися, майже через 400 років після того, як перші англійські кораблі прибули на острів.

Наприкінці жовтня Сандру Мейсон обрали президентом двома третинами голосів на спільному засіданні Палати зборів та Сенату Барбадосу. Тоді у своїй заяві уряд назвав її призначення важливою віхою на "шляху республіки".

Опівночі нова республіка народилася під оплески сотень людей, що вишикувалися в центрі міста Бріджтаун. Салют із 21 гармати пролунав, коли національний гімн Барбадосу звучав над переповненою площею Героїв.

Принц Чарльз, спадкоємець британського престолу, стояв похмуро, коли королівський стандарт королеви Єлизавети спустили та оголосили про новий Барбадос - крок, який, як сподіваються республіканці, підстьобне обговорення аналогічних пропозицій в інших колишніх британських колоніях, в яких королева є їх сувереном, передає Reuters.

"Ми, народ, повинні дати Республіці Барбадос свій дух і свою сутність", - сказала Сандра Мейсон. “Ми маємо формувати його майбутнє. Ми є охоронцями один одного та нашої нації. Ми, народе, — Барбадос”.

Єлизавета II, як і раніше, є королевою 15 інших держав, включаючи Велику Британію, Австралію, Канаду і Ямайку.

"Створення цієї республіки пропонує новий початок", - сказав принц Чарльз. "З найпохмуріших днів нашого минулого і жахливого звірства рабства, яке назавжди заплямило нашу історію, люди цього острова пробирали свій шлях з надзвичайною стійкістю".

У посланні новому президенту 95-річна королева надіслала свої привітання барбадосці, які, за її словами, займають особливе місце в її серці.

"Я посилаю вам і всім барбадосці мої найтепліші добрі побажання вашого щастя, миру і процвітання в майбутньому", - сказала вона.

Республікою Барбадос став через 55 років з того часу, як проголосив незалежність. Проголошення республіки розірвало майже всі колоніальні зв'язки, які тримали крихітний острів прив'язаним до Британії з того часу, як англійський корабель зажадав його короля Якова I в 1625 році.

Це також може бути провісником ширшої спроби інших колишніх колоній розірвати зв'язки з британською монархією, оскільки вона готується до кінця майже 70-річного правління Єлизавети та майбутнього вступу Чарльза на престол.